Manje od 10 posto europskih organizacija spremno za multicloud

Najnovije istraživanje analitičke kuće IDC pokazalo je kako europske organizacije uopće nisu spremne za multicloud rješenja. Za uporabu više različitih 'oblaka' u poslovanju pripremljena je tek neznatna manjina.

"Praktički sve velike europske kompanije uskoro će u poslovanju koristiti više oblaka istovremeno. Pametne organizacije već sada imaju konkretne planove za usluge koje će plasirati tim putem i kako će ih naplaćivati. Kako bi u tome bili uspješni potrebno im je softverski definirano središnje kontrolno mjesto kako bi imali strateški pristup znanjima, procesima i infrastrukturi", izjavio je Giorgio Nebuloni iz IDC-a.

Uspješne multicloud strategije uključuju poslovno planiranje i nadzor s niza točaka gledišta. Tvrtke moraju pravilno shvatiti i odrediti koji su zadaci namijenjeni javnom oblaku, a koji će se bolje izvršavati na privatnom. Rad u oblaku je podložan stalnim promjenama pa organizacije moraju stalno procjenjivati koji davatelji usluga najbolje ispunjavaju njihove zahtjeve, navod IDC.

Kada je u pitanju spremnost europskih organizacija za multicloud rješenja, njih tek devet posto može se smatrati potpuno spremnima. Većina, njih oko 80 posto, zapeli su u tranzicijskom procesu iz hibridnih okruženja, dok su njih 10 posto takozvani 'promatrači', odnosno oni koji su učinili malo ili nimalo u prilagođavanju multicloud okruženjima.

Također zabrinjava podatak da više od trećine europskih kompanija, njih 34 posto, trenutačno nemaju razrađene planove za promjenu davatelja usluga u oblaku u sljedećih 12 mjeseci. U tom je smislu Ujedinjeno Kraljevstvo ocijenjeno 'fluidnijim' tržištem, budući da 29 posto tamošnjih organizacija planira prijeći s jednog privatnog clouda na neki drugi. 42 posto europskih tvrtki kao nepovoljnu stranu multiclouda ističe troškove vođenja i nadzora. Među velikim tvrtkama to smatraju u više od polovice, odnosno u njih 51 posto.

Iako sd poenkad čini da je cloud jednostavno rješenje to on očito nije, ali i tvrtke misle da je to samo tamo neki IT. To rade i sa nekim drugoim segmentima poslovanja pokušavaju obezvrijediti tuđi trud i rad, a uzdići samo svoj. Tako da promjena svijesti je itekako potrebna.URL članka Manje od 10 posto europskih organizacija spremno za multicloud