Kroničan nedostatak stručnjaka za kibernetičku sigurnost i kako ga riješiti

Više od polovice svjetske populacije spojeno je na internet, a svakog dana pojavljuje se poveći broj novih kompanije koje koriste upravo mogućnosti weba kako bi osigurale što bolje poslovanje. Naravno, sve to prate i "oni drugi" u cijeloj ovoj priči - kibernetički kriminalci. Zato je problematično što konstantno nedostaje zaposlenih u kibernetičkoj sigurnosti.

Na godišnjoj razini, bilježi se porast od 7000 profesionalaca s (ISC)2 certifikatom, a ukupno je u kibernetičkoj sigurnosti na svim razinama zaposleno više od četiri milijuna ljudi diljem svijeta. Nažalost, 50 posto ispitanih direktora smatra da oni koji se prijavljuju na brojna nisu dovoljno kvalificirani.

Samim time, bilježi se nikad veći rast i broj kibernetičkih napada, a u godinama pandemije koronavirusa mete su bile ranjivije nego ikad prije. Ujedno, stopa uspješnosti hakerskih napada jest na višim razinama. Ne treba posebno naglašavati da je tako nešto bila situacija u kojoj se trebali ulagati više nego ikad u sigurnost. Samo, malo tko si može priuštiti 20.000 američkih dolara za edukaciju potrebnu kako bi se dobio potreban profesionalni certifikat.

Stoga, ne čudi da, prema izvještajima Global Workforce Study s početka godine, nedostaje oko 3,12 milijuna zaposlenih u kibernetičkoj sigurnosti i to je enormna brojka. Najsporniji je dio oko cloud sigurnosti, za koji kronično nedostaje zaposlenih jer 96 posto organizacija prešlo je na cloud u određenom obujmu pa bez obzira što kompanije organiziraju edukacije svojim zaposlenicima, proći će još neko vrijeme prije nego taj novi val stručnjaka preuzme pozicije i posveti se sigurnosti na način koji je potrebno, ali je trenutno neizvedivo.

Do te mjere da 12 posto od svih ispitanih navode da njihove organizacije trebaju oko šest mjeseci da bi pronašle odgovarajuću osobu za to što im treba u kibernetičkoj sigurnosti.URL članka Kroničan nedostatak stručnjaka za kibernetičku sigurnost i kako ga riješiti