Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Pritom, Google i Apple ubiru najviše novca, imaju najviše koristi, što nije nikakva nepoznanica obzirom da su iza dvije najjače platforme - Play Storea i App Storea.

Kao i svih ovih godina, Apple taj koji pobjeđuje u smislu prihoda i pripalo mu je 85,1 milijarda dolara, dok je Googleu "otišlo" 47,9 milijardi. Primjerice, prošle godine je Apple uprihodio 72,3 milijarde, a Google 38,8 milijardi.

Bez iznenađenja, TikTok je najunosnija aplikacija, a tri milijarde dolara uprihodila je još u lipnju. Tržište su pokretale i aplikacije kao Tinder, YouTube i Disney+ te cijeli niz onih koje se tiču igara. Jer, igre bi do kraja godine trebale uprihoditi 52,3 milijarde dolara.

Ukupno, najviše preuzimanja bilježe redom TikTok, Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Telegram, Snapchat, Zoom, CapCut i Spotify.

Ako se gleda samo App Store, tad je redoslijed: TikTok, YouTube, WhatsApp, Instagram, Facebook, Zoom, Google Maps, Messenger, CapCut i Gmail. U Android okruženju je osjetno drugačiji redoslijed: Facebook, Instagram, TikTok, WhatsApp, Messenger, Telegram, Snapchat, Zoom, WhatsApp Business i CapCut.

Dakle, nakon svih ovih godina situacija se u svojoj biti ne mijenja. Apple očekivano ima manje preuzimanja od Googlea, odnosno, App Store od Play Storea, jer ima bitno manje korisnika, ali zato zarađuje više jer Appleovi korisnici troše više. U Googleu bi to svakako voljeli okrenuti na svoju stranu, ali da bi se to dogodilo, mora se mijenjati mentalitet korisnika, što jednostavno nije ravnoteži s njihovim izborom Androida...URL članka Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store