Kod više od polovice medicinskih uređaja otkriveni kritični sigurnosni propusti

Zdravstveni sektor je s dolaskom Internet stvari (IoT) postao pogođeniji prijetnjama nego ikad prije, što potvrđuju brojke prema kojima čak više od polovice uređaja ima neku ranjivost, odnosno, sigurnosni propust.

Cynerio je to detaljno obradio u izvještaju o stanju zdravstva i IoT sigurnostu u njemu za 2022. Konkretnije, 53 posto IoT uređaja predstavlja prijetnju i to je uistinu previsoko. Posebno ako se zna da je istraživanje napravljeno kroz analizu više od deset milijuna medicinskih uređaja u više od 300 bolnica i zdravstvenih institucija diljem svijeta,

Naravno, najveći problem jest što se na ažuriraju sustavi i to je dovelo do situacije u kojoj je bar jednom od 2016. do 2019. napadnuto čak 93 posto medicinskih institucija na globalnoj razini. To je enorman postotak.

Problem je što su operativni sustavi prestari pa se koristi i one prije Windows 10. Problem je i što 21 posto institucija koristi preslabe lozinke i općenito načine pristupa sustavu, ali problem je i što IoT uređaji sami po sebi nisu dovoljno sigurni iz razloga što nisu standardizirani ili načinjeni po propisanim protokolima. A kao šlag na kraju dolazi činjenica da medicinske ustanove štede i na stručnim osobama, koje bi trebale brinuti o sigurnosti sustava.

Nadalje, ono što ne predstavlja dobru praksu je frontalno odbijanje inovacije "jer ostoji rizik". To se ne tiče samo tehnoloških inovacija nego i inovacija u poslovnim modelima i procesima, koje se često odbijaju zbog postojanja poslovnog rizika.

Možda istraživanja ove vrste poboljšaju situaciju i možda se stvari promijene, posebno jer su odgovorni u zdravstvenom sektoru ujedno odgovorni i za milijune pacijenata, odnosno, njihovih osjetljivih informacija, koje bi trebale ostati privatne. Tek nakon tog moći će se u potpunosti, i s povjerenjem, osloniti na tehnološki napredak u zdravstvu.URL članka Kod više od polovice medicinskih uređaja otkriveni kritični sigurnosni propusti