Kaspersky: Infekcije Stalkerwareom u 2019. skočile za 40 posto

Ruska kompanija Kaspersky, specijaliziran za borbu protiv antivirusa, otkrila je da broj pogođenih stalkerwareom raste iz dana u dan te je kroz 2019. zabilježeno 40 posto više napada no u 2018. Konkretnije, riječ je o 67.500 u odnosu na 40.386.

Iako Google konstantno ulaže trud i uklanja aplikacije vezane uz stalkerware sa svojeg Play Storea, još uvijek nije pronađeno efikasno rješenje koje bi spriječilo porast napada ove vrste. Naime, oni koji stoje iza te vrste napada, pronašli su načine kako širiti takve aplikacije izvan Google Play Store okruženja i to je ono što brine Jer, stalkerware se postavlja ručno. No, o tome malo kasnije...

Stalkerware je vrsta zlonamjernog softvera koji bilježi podatke koji su uneseni u uređaj i šalje ih "trećoj strani" koja se isporučuje programu prilikom instalacije. Stalkerware djeluje bez da žrtva zna da prikuplja njihove podatke. Samim time, nije prepoznat kao takav, odnosno, nije prepoznato kršenje privatnosti i taj neželjeni program nastavlja djelovati na način koji mu je namijenjen.

Također, stalkerware može pratiti različite vrste informacija. Primjerice, jedan može nadgledati SMS poruke žrtve, dok drugi prenosi lokacije kojima se žrtva kreće. Primarna meta mu je Android operativni sustav upravo zbog toga što njegovi korisnici aplikacije mogu preuzimati s raznih strana, a ne ovlaštenih trgovina. Samim time, nepažnja korisnika idealna je za one koji šire stalkerware.

Na prvu djeluje kao klasični sypware, ali postoje razlike. Dok spyware u sustav ulazi kamuflirajući se kao legitimno program te zatim šalje podatke na zadane adrese, stalkerware je bitno drugačiji. I tu dolazimo do ključne stavke. Netko mora postaviti stalkerware na uređaj i to u svrhu praćenja žrtve.

Ponekad je riječ o legalnoj aplikaciji, koju roditelji koriste da bi u svakom trenutku znali gdje su im djeca. Ali, to mogu činiti i poslodavci kako bi pratili svoje zaposlenike. Ili, ljubomorni partneri kako bi pratili ljubavne partnere. Ili, nešto treće i daleko opasnije. Upravo zato Google ništa ne prepušta slučaju pa onemogućava većinu aplikacija ove vrste i obavještava korisnika da im se nalazi na uređaju.

Isto tako, upozorenja šalju i antivirusni alati. Samo, ako je netko u posjedu nečijeg uređaja, lako onemogući obavijesti ili da dopuštenje za korištenje stalkerware aplikacije te potom prati osobu koju želi pratiti...URL članka Kaspersky: Infekcije Stalkerwareom u 2019. skočile za 40 posto