Jedan tipfeler omogućio hakeru krađu kriptovaluta u vrijednosti 500,000 funti

Velike kompanije i institucije prečesto štede novac na sigurnosti svojih sustava, što ih dovodi u konačnici do milijunske štete. Jer, kad jednom dođe do propusta, povratka nema i to se dogodilo Zcoin zajednici, koja je izgubila 699 tisuća američkih dolara zahvaljujući tipfeleru!

- Tipografska pogreška na jednom dodatnom znaku u kodu omogućila je napadaču da kroz Zerocoin protokol obavi transakcije bez ograničenja i provjere, što je na kraju rezultiralo stvaranjem 370 tisuća Zcoina, što je ekvivalentno otprilike 699 tisuća dolara rekao je - Reuben Yap, Zcoin community manager.

Dakle, riječ je o greškama prilikom pisanja koda, što se dogodi ako se ne provjeri nekoliko puta obavljen posao, a to se pak događa kad se radi površno. Tako nešto si nitko ozbiljan ne bi smio dopustiti, a ako si dopusti bit će kažnjen prije ili kasnije. Sreća pa gubici nisu u milijunskom iznosu.

Inače, Zcoin radi na sličnom principu kao Bitcoin, to je decentralizirana virtualna valuta, banke su prilikom obavljanja transakcija nepotrebne i s vremenom je postala iznimno popularna. Tako će, nadaju se u Zcoin zajednici, i ostati.

- Nećemo povlačiti "novčiće" niti označavati one koji su ukradeni. Sve će ostati normalno čim ispravimo pogreške u kodu i provjerimo ima li možda pokoja još pogreška - kazao je Yap.

Utjehu može pronaći u činjenici da je apsurdna pogreška mnogo bogatije koštala desetke milijuna dolara prije nešto manje od godinu dana. Naime, centralna banka Bangladeša je zbog jeftinih mrežnih preklopnika (eng., switch) i nepostojanja firewalla ostala bez 81 milijuna dolara. Samo, u tom slučaju tipfeler ih je spasio da ne ostanu bez nekoliko stotina milijuna. Prilikom pokušaja povlačenja 20 milijuna dolara za neprofitnu organizaciju na Šri Lanki, umjesto Shalika Foundation su napisali Shalika Fandation te sve upropastili. Brzo su u banci povezali sve transakcije i prekinuli ih, ali 81 milijun dolara nisu uspjeli spasiti, od toga su se morali oprostiti.

Kao što se i Zcoin zajednica morala oprostiti od 370 tisuća "novčića". Na greškama se uči, a one su nekad iznimno skupe...URL članka Jedan tipfeler omogućio hakeru krađu kriptovaluta u vrijednosti 500,000 funti