INTERVJU Ralph Echemendia: Moramo puno učiti o sigurnosti

Poznati etički haker i konzultant u otkrivanju cyber opasnosti, Ralph Echemendia koji je došao na Dane komunikacija ističe kako smo nesvjesni svega što nam se može dogoditi online, kako nemamo niti adekvatna znanja niti iskustvo kako bi se obranili, ali u konačnici niti alate kojima bismo to napravili.

Za ICTbusiness.info i naš novi kanal ICTbusiness Radio porazgovarali s njime kako se zaštiti, što napraviti i što nas u budućnosti još čeka.

Echemendia je svjetski poznat haker koji educira o opasnostima u cyber prostoru. Google, Microsoft i NASA angažirali su ga kako bi educirao njihove tehničke timove. Posebno je zanimljivo da je upravo Echemendia bio angažiran kao stručni konzultant na snimanjima hit serije Mr. Robot te filmova Snowden i Nerve, a ujedno je bio zadužen za otkrivanje tko je bez autorizacije pustio u javnost Eminemov album.

Život u online svijetu postao je svakodnevica, a tanku granicu između cyber sigurnosti i opasnosti otkriva upravo Ralph Echemendia koji je čest gost brojnih festivala na kojima dijeli iskustvo „hakiranja Hollywooda“. Popularne teme poput krađe identiteta, prodaje podataka, lažnih vijesti i ranjivosti kriptovaluta uvijek su pozdravljene ovacijama publike.

Echemendia malo živi u stvarnom, a malo u fiktivnom svijetu. Njegove konzultantske usluge toliko su dragocjene globalnim tvrtkama Googleu, Microsoftu i NASA-i da one više ne mogu bez njega. Kada ne radi za velike kompanije, on pomaže u stvaranju digitalnog sadržaja za seriju Mr. Robot kako bi ju gledateljima učinio što realnijom i pristupačnijom.

 

 

Sigurnost na društvenim mrežama?

 

 

Što je to uopće etički hacking?

 

 

Kako stvoriti cyber security za nas?URL članka INTERVJU Ralph Echemendia: Moramo puno učiti o sigurnosti