Indijski Oyo kupio dubrovački Direct Booker za 5,5 milijuna dolara

Indijski Oyo se proširio pružatelj kuća za odmor s punim paketom usluga i zaključio akviziciju dubrovačke tvrtke ‘Direct Booker’ za 5,5 milijuna dolara. Direct Broker do sada je imao više od 3200 kuća za iznajmljivanje i opsluživala 2 milijuna korisnika.

Direct Broker pokrenuli su 2010. godine Nikola Grubelić i Nino Dubretić, izvršni direktori i osnivači Direct Bookera, vodećeg igrača na tržištu u segmentu Vacation Homemanagement u Dubrovniku, ključnoj turističkoj destinaciji u Hrvatskoj.

Oyo već posjeduje i upravlja brendovima kao što su Belvilla (Belvilla by OYO), DanCenter, Traum Ferienwohnungen, među ostalima u Europi. Sve čime upravlja Direct Booker bit će dostupan na Belvilla.com (Belvilla by OYO) i s vremenom na drugim platformama. Ova će akvizicija ojačat će, kako sami tvrde u Oyou, prisutnost u Europi, a posebno u Hrvatskoj gdje već imaju gotovo 1800 kuća za odmor na njihovoj platformi Belvilla i preko 7000 kuća na platformi Traum Ferienwohnungen.

“Kuće su i dalje važan strateški segment za OYO. S našim vodećim operativnim sustavom, mogućnošću dinamičkog određivanja cijena i drugim značajkama koje omogućavaju znanost o podacima, uspjeli smo dodati vrijednost našim preko 140.000 HomeStorefronta na globalnoj razini i s uzbuđenjem mogu poželjeti dobrodošlicu Ninu, Nikoli i timu u Direct Bookeru pod okriljem OYO. Siguran sam da će OYO-ova vrhunska tehnologija, distribucijski sustavi i znanost o podacima dodati više vrijednosti njihovim sadašnjim 3200 domova i poboljšati naš zajednički rast u Europi. Nastavljamo se fokusirati na prolazak duboko u Europu i pružanje najboljih iskustava u kući za odmor našim klijentima“, kaže Ankit Tandon, globalni poslovni direktor, OYO.

„Sretni smo što možemo udružiti snage s globalnom tehnološkom tvrtkom za putovanja kao što je OYO. Čvrsto vjerujemo da spajanjem naših tehnologija i stručnosti, ovo će partnerstvo pozitivno utjecati na hrvatsko turističko gospodarstvo, dodatno potaknuti potražnju kroz postojeće OYO platforme raširene diljem Europe. Biti dio OYO-ove mreže također će povećati vidljivost domova navedenih na našoj platformi, posebno diljem Skandinavije, Beneluksa i okolnih zemalja. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će zaista uzbudljivo jer zajedno radimo na izgradnji našeg poslovanja“, komentirao je Nino Dubretić, CEO & Co -Osnivač DirectBookera Kupnjom Direct Bookera, tvrtke sa sjedištem u Dubrovniku sada će postati dio Oyo platforme s prisutnošću diljem Europe. S obalom od 6278 km, Hrvatska je poznata po svojim otocima, otočićima, grebenima, što je čini jednom od najpopularnijih nadolazećih turističkih destinacija u Europi, pojašnjavaju u Oyou i dodaju da je to jedno od najposjećenijih odredišta na Mediteranu, a najviše turista dolazi iz Njemačke. To se može pripisati velikom broju sunčanih dana u godini. U 2019., prije pandemije, Hrvatska je primila blizu 19 milijuna turista. Dok je COVID-19 pogodio turizam u zemlji, 2021. zemlja je svjedočila snažnom povratku u turizmu.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Hrvatsku je 2021. posjetilo gotovo 14 milijuna turista, ostvarivši 84,1 milijun noćenja. Sveukupno, turizam doprinosi blizu 12 posto BDP-u zemlje.

Grad Dubrovnik ima dugogodišnju vezu s Indijom. Sveti Vlaho je zaštitnik grada Dubrovnika. Zanimljivo je da je 1563. godine izgrađena crkva Sao Braz-Saint Vlaho u sjevernoj Goi u Indiji. Crkveno zvono na ovoj povijesnoj crkvi izrađeno je u Dubrovniku i otpremljeno u Gou. Crkva zvoni sve do danas.URL članka Indijski Oyo kupio dubrovački Direct Booker za 5,5 milijuna dolara