Google prestaje s indeksiranjem Flash sadržaja

Google proteklih nekoliko godina malo pomalo uklanja flash iz Chrome internetskog preglednika, a sad je na red stigao i Search, iz kojeg će “ispasti” sve web stranice s flash sadržajem. Samim time, oni koji koriste tu, za Google neželjenu, tehnologiju, jednostavno će ostati bez povećeg broja posjetitelja.

Adobe kao kreator flasha najavio je još prije dvije godine da će s krajem 2020. prekinuti podršku za flash, a Chrome je najavio da će to učiniti s prosincem iduće godine. Dakle, nije ova odluka za Search ništa čudno, riječ je o običnoj pripremi za ono što neminovno slijedi vrlo brzo. Stoga, web stranice s flash sadržajem jednostavno će biti ignorirane već s krajem ove godine, što će natjerati njihove vlasnike da se moderniziraju.

Panike zbog svega toga nema, dosad se oko 97 posto ukupnih web stranica odreklo flasha, a prije devet godina koristilo ga je 28,5 posto web stranica. Zaokret se zapravo dogodio kad je Google, koji je od 2008. poticao developere da rade s flash sadržajem, odlučio prije tri godine polako odbacivati isti taj flash. Razlog za to bio je prelazak na HTML5 standard s 1. rujnom 2016.

Promjena je stigla s Chrome 53 internetskim preglednikom, flash je pritom potpuno blokiran. A s Chrome 55 HTML5 postaje standard.

S početkom 2017. identično je napravila i Mozilla za svoj Firefox pa prostora za Adobe Flash više baš i nije bilo. Novija vremena označila su takve promjene jer u prošlosti je flash bio namijenjen za izradu animacija i jednostavnih web aplikacija. Tako su se mogle vidjeti igre, razne animacije, grafičke stvari i ostale druge značajke. Tako nešto s napretkom više nije bilo potrebno.

I, pritom treba spomenuti, prvi koji je prepoznao da se treba odreći flasha bio je Steve Jobs. Uklonio ga je s iPhonea, potom je to počeo činiti i YouTube, ali istinski kraj uslijedio je kad se Google odlučio krenuti tim putem i onemogućiti ga na web stranicama. Nakon toga više nije bilo povratka.

Flash je dao svoje od 1996. kad ga je Adobe plasirao na tržište i kao što to inače biva, vrijeme je za nešto novo, bolje, naprednije, sigurnije...URL članka Google prestaje s indeksiranjem Flash sadržaja