Google čini dvostruku autentifikaciju još sigurnijom

Google se već poduže vrijeme trudi kako bi učinio okruženje pametnih telefona što sigurnijima, a dokaz za to svakako jest dvostruka autentifikacija, koja postaje unaprijed određena za korisnike.

Dakle, riječ je o načinu prijave na razne usluge, ali uz prvotno odobrenje korisnika putem njegova mobilnog uređaja. Primjerice, spajate se prvi put na Gmail ili općenito Google korisnički račun na nekom dotad nezabilježenom računalu. U tom trenutku Google "reagira" i onemogućava prijavu dok je ne odobrite ručno na mobilnom uređaju. Naravno, uz to je potrebno znati i lozinku za pristup računu.

Od 7. srpnja to će postati unaprijed određeno za sve korisnike koji nisu koristili takav način prijave na Google račune. Time se daje dodatni "impuls" sigurnosti na internetu i Google nekako ostaje predvodnik te priče, bez obzira što je riječ o kompaniji čiji se udari na privatnost korisnika često spominju u negativnom kontekstu.

Ukratko, odsad će se za sve nove prijave one trebati odobravati uz mobilni uređaj. Normalno, ukoliko dosad to već korisnik nije radio. Ako jest, sve ostaje isto i cijela priča potpuno je poznata. Time se zapravo želi "doskočiti" nepotrebnim prijavama korištenjem SMS poruka, što radi Facebook.

Na taj način korisnici mogu zadržati privatnost u smislu odbijanja dijeljenja telefonskog broja. Ali, cijeli proces se na taj način pojednostavljuje jer sve što treba jest prijava na Google korisnički račun. Samim time, ako na mobilnom uređaju korisnik nije spojen na račun, neće dobiti notifikaciju. Ali, Android korisnici teško da nisu spojeni na njega.

Ipak, za one koji više vole SMS poruke kao sredstvo dvostruke autentifikacije, to ostaje jedna od mogućnosti i korisnici ne moraju brinuti oko tog detalja. Također, ako se radi o korporativnim računima ili računima većih organizacija, moguće je da će promjena stići tek 15 dana nakon 7. srpnja.

Za kraj, Google preporuča ovakav način prijave ispred SMS poruka ili poziva jer njih je lakše "hakirati", što znači da se hakeru automatski otvara put prema kompletnom Googleovom računu korisnika, a time se otvara mogućnost za razne malverzacije, koje apsolutno svi žele izbjeći...URL članka Google čini dvostruku autentifikaciju još sigurnijom