Firefox je u zadnje 3 godine izgubio 46 milijuna korisnika

Mozilla se nalazi u ozbiljnim problemima jer njen internetski preglednik Firefox ostao je bez 46 milijuna korisnika unazad manje do tri godine. Trenutno ih je na oko 200 milijuna pa je ta brojka “izgubljenih” više nego zabrinjavajuća.

Konkretnije, krajem 2018. Firefox je imao 244 milijuna korisnika, tijekom drugog kvartala ove godine pao je na njih 198 milijuna. Iako to nije toliko loše brojkom, činjenica da se toliko ljudi okreće konkurenciji iznimno je negativan trend i za Mozillu bi bilo više nego korisno zaustaviti ga.

Ovako "izvana" teško je shvatiti zašto se tako nešto događa. Posebno jer je Firefox i dalje inovativan, brz i originalan. Barem se tako čini. Sve to donijelo mu je popularnost iznimno brzo. Predstavljen je 2002. i do 2008. imao je 30 posto udjela na tržištu.

Tad je Internet Explorer bio na 60 posto, a Google Chrome tek je bio u povojima. U ovom trenutku je on na 65 posto, a Firefox i Edge na oko tri posto.

Ali, kad se "zagrebe ispod površine", razlozi gubitka toliko korisnika više su nego jasni. Konstantno su se žalili u povećem broju na loše performanse i sve veće probleme nakon novih nadopuna. Kad je pak stigao Firefox 89 s novim korisničkim sučeljem, nastala je prava "selidba" na druge browsere. Najčešće Chrome, koji je prvih godina bio u povećem smislu kopija Firefoxa.

U takvoj situaciji, većina web stranica optimizirana je da bi radila što bolje s Chrome pa se Firefox konstantno mora prilagođavati i biti u zaostatku. Tako nešto utječe na performanse i samim time na broj korisnika.

Dakle, Mozilla je na potezu, izvući možda pokoji još adut iz rukava pa pokazati korisnicima da je uvijek u smislu inovativnosti, performansi i stabilnosti bila glavni igrač na tržištu. Tako nešto nije nimalo lako, posebno u ovim trenucima kad je dojam da su to mnogima priče iz davnih vremena.URL članka Firefox je u zadnje 3 godine izgubio 46 milijuna korisnika