Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Zapravo, nekako čudi da se toliko čekalo s ovakvim odlukama, a ne tiče se to samo Mozille već i ostalih kompanija na tržištu internetskih preglednika. Posebno se to tiče rudarenja kriptovaluta. Jer, sve što je dovoljno jest posjetiti određenu web stranicu i kroz JavaScript se posjetitelju "infiltrira" skripta za rudarenje kriptovaluta, koja potom donosi profit vlasniku web stranice sve dok korisnik ima otvoren internetski preglednik kroz koju ju je posjetio.

Dakle, dopuštenje nije dano, a iako nema značajnije štete, činjenica je da alat za rudarenje koristi dovodi računalo do maksimalnog opterećenja i ostavlja u takvom stanju pa se resursi troše na nekoliko strana i to može u konačnici naštetiti korisniku. Zbog svega toga postao je pravi hit na internetu, a osim spomenute moguće štete, zapravo je bio svojevrsni način borbe protiv agresivnog oglašavanja.

No, kratko je trajala u teoriji pozitivna priča jer su cyber kriminalci ipak pronašli način kako "namatiti" korisnika na određene adrese i tako "ubaciti" skripte za rudarenje. A da se duža priča skrati, Firefox će u samim temeljima onemogućavati tako nešto s verzijom koja uskoro stiže na tržište.

Pomoć u radu Mozilla je imala u Disconnectu, specijaliziranom za VPN alate. On je sastavio "crnu listu" po kojoj će se Firefox Nightly 68 i Firefox Beta 67 voditi pri radu. A sve isto vrijedi i za ostavljanje "otisaka".

Sve što korisnik mora jest otići u postavke i u dijelu "privatnost i sigurnost" označiti da žele blokirati ostavljanje "otiska" i mogućnost rudarenja kriptovaluta kroz Firefox...URL članka Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta