Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.

Facebookova kriptovaluta Libra / Vaga Libra bit će bazirana na blockchain tehnologiji koja nudi visoku sigurnost i nepovredivost transakcija, ali se u kompaniji nadaju da će imati zahvaljujući najnovijoj tehnologiji veliku brzinu transakcija što je dosad bio zapravo vrlo veliki problem.

Iz Facebooka ističu kako Libra ima svoju oznaku koju predstavljaju tri valovite horizontalne linije (≋) koje će se koristiti kada službeno ova kriptovaluta bude na tržištu.

Što se tiče vrijednosti želja je Facebookovaca da ona bude na razini neke od svjetskih valuta kako bi korisnici najlakše shvatili njezinu pravu vrijednost.

Facebook u cijeli projekt nije ušao sam tako da se može očekivati da će i upravljanje valutom biti jednostavnije jer će iza njega stajati organizacija koju čine ulagatelji u ovaj projekt i to velike i financijske tvrtke poput Vise i MasterCarda, ali i druge iz financijsko-transakcijskog sektora poput eBaya, PayPala,  i Coinbasa. Među ulagačima je i Booking.com, Stripe te Andreessen Horowitz. Zanimljivo je da će se tu naći i trenutno najveći gubitaš Uber.URL članka Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra