EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.

Konkretnije, sankcije se uvode  ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici GRU, kineskom Tianjinu Huayingu Haitai Science & Technology Development Co. i sjevernokorejskom Chosun Expo.

Same sankcije označavaju zamrzavanje njihove imovine te zabranu ulaska u EU šestorici državljana Kine i Rusije, za koje se vjeruje da stoje iza kibernetičkih napada WannaCry, NotPetya i Cloud Hopper. To su Gao Qiang i Zhang Shilong iz Kine, Aleksej Valerjevič Minin, Aleksej Sergejevič Morenets, Jevgenij Mihajlovič Serebriakov i Oleg Mihajlovič Sotnikov iz Rusije.

Inače, napad WannaCry bio je u svibnju 2018., mjesec dana nakon njega dogodio se napad NotPetya koji je naštetio kompanijama i organizacijama diljem svijeta. Također, vjeruje se da kineska hakerska skupina APT10 stoji iza napada Cloud Hopper, koji je ciljao na tvrtke i vladine agencije preko pružatelja IT usluga.

Ukoliko se uvedu takve sankcije one će biti prve takve mjere iz dogovora članica EU o kibernetičkoj zaštiti iz 2019. One bi se trebale službeno usvojiti do kraja srpnja.

Sjedinjene Američke Države već su odredile sankcije istim osobama zbog hakerskih napada, što znači da očito postoje itekako jasna saznanja da uistinu stoje iza njih. No, nije dodatno objašnjeno koji su dokazi protiv samih zemalja, odnosno, da su one potpomogle sve te potencijalno pogubne napade.

Upravo na to upozorava Rusija, kojoj smeta što nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su napadi izvedeni na njen zahtjev. Stoga, uvjereni su u Kremlju, sankcije su uvedene zbog samih sankcija, a ne borbe za pravdu...URL članka EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU