E-sports turnirima prijete veliki cyber napadi

Sigurnosni stručnjaci iz Trend Micro upozoravaju da se globalna esport industrija suočava s opasnom prijetnjom češćih i opasnijih hakerskih napada. Naime, cyber kriminalci su prepoznali esport turnire kao potencijalno profitabilnu metu jer prate ih stotine tisuća ljudi, oko njih se vrte milijuni američkih dolara i u tolikoj masi često se ne pridaje dovoljno važnosti sigurnosti.

Istina jest, napadi na esport događaje traju otkako i oni sami, ali kako raste popularnost, tako su u porastu napadi, koji su ujedno i sve ozbiljniji. Jer, dok su u prošlosti hakeri bili pojedinci, podosta neorganizirani, sad se to promijenilo jer organiziranim skupinama cyber kriminalaca sviđa se novac do koje mogu stići napadima.

Konkretnije, najviše prijetnji usmjereno je prema serverima koje kompanije koriste za online igranje. Do 25. srpnja zabilježeno je da se gotovo 220 tisuća tih servera namijenjenih gamingu lako pronalazi kroz Shodan tražilicu. Samim time, nema nikakvih tajni, čim se meta utvrdi, može se planirati napad.

Naravno, nisu u tom trenutku mete samo ti serveri već i sami igrači, koji mogu postati žrtvama ransomwarea i dok ne plate u prosjeku tisuću dolara protuvrijednosti bitcoina, ostaju bez svojih korisničkih računa. Neki ih se lako odreknu, ali oni napredniji, odnosno, profesionalci, morat će platiti jer im korisnički računi trebaju.

Dakle, vrijeme je da se poradi na sigurnosti igara, turnira i samih igrača. Jer, trenutno na svijetu postoji oko 130 milijuna obožavatelja raznih eSport igara, oko 200 milijuna gledatelja, a godišnje se "vrti" diljem svijeta više od milijardu dolara samo kroz turnire, sponzorstva, oglašavanje... Sama gaming industrija vrijedi oko 120 milijardi dolara godišnje, što dovoljno govori.

A da bi se raslo neometano, potrebno je imati najbolje moguće preduvjete za to. Svakako, jedan od njih je sigurnost.URL članka E-sports turnirima prijete veliki cyber napadi