E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu

Elektronička pošta i dalje je najpopularniji način napada na internetu, pokazalo je izvješće Mimecasta, kroz koje se obuhvatilo 1025 IT stručnjaka, ali i više od milijardu e-mail poruka dnevno. Dakle, uzorak je više nego solidan za pružiti realnu sliku situacije.

Čak 51 posto tih e-mail poruka doživjelo je ransomware napad tijekom posljednjih 12 mjeseci, 31 posto pak je iskusilo gubitak podataka zbog nedovoljne zaštite, 60 posto iskusilo je prevare u kojima bi se napadač pravio da je netko tko nije, 82 posto iskusilo zastoj u radu zbog napada, 77 posto zbog doživjelo je napade zbog preslabih lozinki, 58 posto uvidjelo je povećanje phishing napada i 60 posto napadnuto je od strane zaraženog kolege, koji nije znao da je zaražen.

Sve te brojke govore bolje nego išta drugo koliko su e-mail sustavi nesigurni, ako se ne brine o njima. Jer, najčešće je problem kod njih u tome što ovise najviše o ljudskoj greški, a ona je uistinu konstantno prisutna. Posebno u ova vremena pandemije koronavirusa, kad je na stotine milijuna zaposlenika diljem svijeta radilo na daljinu.

Samim time, potreba za korištenjem e-mail poruka bila je izraženija nego ikad prije, ali nije samo to problem, već i činjenica što su zaposlenici često koristili svoje privatne mreže, a one su bitno ranjivije no korporativne. Dakle, one organizacije koje nisu ulagale u VPN ili općenito sigurnost, bile su lake mete.

Hakeri su to itekako iskoristili, povećali broj napada, povećali broj uspješnih napada te potvrdili da e-mail nakon toliko desetljeća i dalje jest najprobojniji dio sustava. Najlakše mu se pristupi, najlakše se plasira napad i zbog tolikog broja raznih pokušaja napada, podosta ih uspije.

Poanta cijele priče jest - ulagati u sigurnost! I, naravno, edukaciju zaposlenika kako ne bi nasjedali na jeftine trikove...URL članka E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu