Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu

Budućnost događaja je u nečemu što se zove novo normalno i to može biti hibridno, ali sada čisto virtualno, rekao nam je u razgovoru za ICTbusiness.info jedan od osnivača i glavni direktor za prodaju (CSO) tvrtke meetyoo Michael Heisser. Ova njemačka tvrtka specijalizirana je za stvaranje virtualnih događaja i to bez obzira da li je riječ o sajmu, konferenciji ili bilo kojoj drugoj vrsti događanja. Jedan od posljednih događanja koji je bio kombinacija live i unaprijed snimljenog odnosno streamanog eventa bio je i veliko događanje Deutsche Telekoma koje je usred lockdowna završilo velikim koncertom Jamesa Blanta.

Vaše rješenje je jedno od najboljih na tržištu koje pokriva virtualne događaje u digitalnom svijetu. Koliko je trajalo razvoj i kako ste došli na ideju za takvo rješenje?

Ideju smo smislili tijekom financijske krize 2009. To znači da se sada više od 10 godina bavimo digitalnim događajima i da nije postojao nijedan dan bez ikakvog razvoja našeg rješenja. Danas naša platforma nudi sve što je potrebno za pokretanje uspješnog virtualnog događaja.

Koje su ključne prednosti meetyoo rješenja za događaje ili konferencije?

Jednostavnost upotrebe jedna je glavna prednost. Jednostavno se možete pridružiti s bilo kojeg uređaja s web preglednikom. Nije potrebna instalacija dodatka ili aplikacije. Nadalje, nudimo zaista zadivljujuće virtualno okruženje koje je moguće prilagoditi individualnim potrebama naših kupaca.

Imate li u ponudi nekoliko rješenja, kome su namijenjena i kako su se pokazala korisnima u ovoj krizi?

Nudimo dva glavna rješenja za digitalne događaje. Jedno su naša rješenja za webcasting za prijenos uživo. Drugi je naša platforma za složenije scenarije odnosno događanja. Budući da je riječ o platformi s različitim modulima, lako se možemo prilagoditi različitim slučajevima i rješenjima, poput virtualnih sastanaka u vijećnici, virtualnih konferencija, virtualnih sajmova ili virtualnih centara za učenje.

U kojem smjeru vidite da se ovo tržište razvija s obzirom na to da postoji puno rješenja koja nude internetske sastanke, webinare, videopozive, ali tako je malo rješenja koja nude pravi virtualni događaj sa svim svojim ključnim dijelovima - izložbeni prostor, dvorane, puno dodatnih sadržaja ?

U fokusu su trenutno čisti virtualni događaji. Ali siguran sam da će se tržište prebaciti prema hibridnim događajima, tj. Mješavini između fizičkih i virtualnih događaja. Takvi hibridni događaji nude najbolje iz oba svijeta - a mi imamo dovoljno iskustva u realizaciji takvih hibridnih scenarija.

Ova je kriza možda potaknula virtualne događaje, ali jasno je da će ih biti i u budućnosti. Kako vidite tu budućnost?

Mislim da možete usporediti situaciju s radom kod kuće. To je bilo moguće u prošlosti, ali za vrijeme trenutne krize svi su samo skupili puno iskustva s radom od kuće. Dakle, ljudi sada bolje nego ikad znaju što je moguće, a što ne. Većina tvrtki će omogućiti svojim zaposlenicima da rade i kod kuće, čak i nakon krize i događaja u većem opsegu nego prije COVID-a.

Kako ćete u rješenje dodati nove značajke? Što korisnici najviše traže?

Shvatili smo da već nudimo više mogućnosti nego što to naši kupci zapravo trebaju ili koriste. Naša platforma je poput ledenog brijega: mali dio naših značajki koristi se u svakom događaju, ali postoji mnogo više što možemo ponuditi.

Mogu li u budućnosti ne samo konferencije, nego i sajmovi postati virtualni? Što se mora dogoditi da sajmovi budu kombinacija virtualnog i istovremeno živog?

Sigurno već danas priređujemo sajmove. Još nisu veliki, ali danas se održavaju sajmovi sa 100 izlagača.URL članka Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu