Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća postigli sporazum o pristupu pravdi na brži, jeftiniji i korisniji način za građane i tvrtke EU i to kroz digitalizaciju. Veća pravna sigurnost, u kombinaciji s jednostavnim i digitaliziranim postupcima, potaknut će pojedince i poduzeća da sudjeluju u prekograničnim transakcijama, čime će se ojačati trgovina unutar EU-a, a time i funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Dvije zakonske regulative u pregovorima između dva zakonodavca Europske unije, odnosno o prikupljanju dokaza i uručivanju dokumenata, imaju za cilj učinkovitost pravosudne prekogranične suradnje između nacionalnih sudova kroz digitalizaciju u građanskim i trgovačkim stvarima.

„Odredbe koje smo usvojili imat će stvarni utjecaj na svakodnevni život europskih građana. Zahtjevi za uzimanje dokaza dostavit će se izravno, brzo i pouzdano između sudova država članica, istovremeno potičući uporabu videokonferencija. To će europskim građanima uštedjeti i vrijeme i novac“, objašnjava Emil Radev (EPP, BG), izvjestitelj za suradnju sudova.

„Ovaj sporazum predstavlja korak naprijed u europskom pravosudnom području u građanskim stvarima, temeljen na načelima uzajamnog povjerenja i međusobnog priznavanja presuda. Uklanja upravne prepreke i nudi pravnu sigurnost građanima i tvrtkama da dokumenti imaju iste pravne učinke na bilo kojem sudu u EU-u. To nije bio lak zadatak, s obzirom na mnoštvo pravnih sustava i tradicija koje koegzistiraju u EU“, objašnjava izvjestitelj Franco Roberti (S&D, IT) za dostavu sudskih i vanparničnih isprava u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Sudovi će moći elektronički razmjenjivati dokumente : izmjenama oba propisa uspostavlja se decentralizirani informacijski sustav koji će omogućiti bržu, sigurniju i učinkovitiju razmjenu dokumenata između država članica, stvorit že se decentralizirani informacijski sustav bit će sastavljena od nacionalnih, interoperabilnih informacijskih sustava, bez uključivanja bilo koje institucije EU-a.

Bit će važna zaštita podataka i tako će se podaci čuvati strogo povjerljivo, a osobni podaci i privatnost bit će zaštićeni prilikom prijenosa dokumenata i poduzimanja dokaza; osobni podaci koji se za određeni slučaj smatraju irelevantnim bit će promptno izbrisani.

Povećana upotreba komunikacije na daljinu i to uz upotrebu moderne komunikacijske tehnologije, poput videokonferencija, koje mogu smanjiti troškove i pomoći bržem uzimanju dokaza, koristit će se na odgovarajući način i uz pristanak osobe koja će biti saslušana.URL članka Digitalizacija pristupa pravdi će koristiti građanima i tvrtkama