Cloudflare zaustavio najveći DDoS napad ikad zabilježen

Kompanija Cloudflare, specijalizirana za web infrastrukturu, otkrila je da se njen sustav za zaštitu od DDoS (Distributed Denial-of-service attack) napada suočio s dosad najvećim ikad zabilježenim.

Zbio se u srpnju ove godine i uspio je izvesti 17,2 milijuna zahtjeva u sekundi (ros), što je triput veće no bilo koji dosad zabilježeni DDoS napad.

Kako bi se to postavilo u nešto bolju perspektivu, Cloudflare navodi da je kroz cijeli drugi kvartal ove godine imao ukupno 25 milijuna HTTP zahtjeva, što bi značilo da je jedan ovakav napad činio 68 posto kvartalne aktivnosti Cloudflarea.

Ipak, bitnije od uzdizanja snage napada jest činjenica da on nije bio uspješan, što pak znači da se sustav zaštite itekako poboljšao. Naime, ako se uspio othrvati triput jačem udaru od ijednog ikad zabilježenog, onda se može proglasiti i pobjeda nad kibernetičkim kriminalcima, bar za određeni period.

A sve to postiglo se zahvaljujući autonomnom sustavu koji detektira, prepoznaje i umanjuje intenzitet napada. Dakle, ulaganje u takav sustav itekako se isplatilo jer bi potencijalna šteta mogla iznositi milijune i milijune američkih dolara. Stoga, to je svakako primjer ostalima u industriji.

Inače, DDoS je vrsta napada koja označava sprječavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprječava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju.URL članka Cloudflare zaustavio najveći DDoS napad ikad zabilježen