Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN

Cloudflare se dugo fokusirao na internetsku sigurnost i dostavu sadržaja, ali u posljednje vrijeme naginje komercijalnom tržištu, što se moglo primijetiti s aplikacijom 1.1.1.1 DNS i po novome s najavljenom WARP VPN uslugom, koja je od 25. rujna dostupna apsolutno svima upravo kroz 1.1.1.1 DNS aplikaciju.

Naime, VPN je virtualna privatna mreža ili na engleskom virtual private network. U toj definiciji riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili Interneta. To znači da više ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosnu u raznim poduzećima jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje VPN-om u poslovnu mrežu i da mogu pristupiti računalnim resursima kompanije. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

Ujedno, VPN ima i funkciju zaštititi vas od neželjenih pogleda. Kad se spajate VPN-om na određeni server, od vašeg računala do tog servera se, nakon autentifikacije, stvara sigurnosni tunel preko kojeg putuju vaši podaci. Taj tunel je kriptiran i ako netko i dođe u posjed podataka koji putuju tim tunelom, neće moći vidjeti kakvi su to podaci jer nema ključ kojim su ti podaci kriptirani i ne može ih dekriptirati.

Ipak, treba znati da iako besplatna verzija nudi apsolutno sve bez ograničenja, WARP+ je osjetno brža i košta 4,99 američkih dolara mjesečno. Cloudflare je zbog kašnjenja s plasmanom WARP VPN usluge na tržište onima koji su najviše na listi čekanja odlučio omogućiti 10GB besplatnog prometa na WARP+.

Dakle, sad korisnici uz 1.1.1.1 DNS aplikaciju, koj nudi besplatan i najbrži DNS na svijetu, dobivaju i besplatni VPN. Uistinu, Cloudflare je napravio značajan iskorak i korisnici bi to trebali itekako cijeniti.URL članka Cloudflare lansirao besplatni WARP VPN