Cijene .com domena kreću prema gore

Američka Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri američkom Ministarstvu trgovine produljila je 2018. sporazum s Verisignom, koji određuje način na koji može koristiti „.com“ jer on se veže ugovorom s Internetskom korporacijom za dodjelu imena i brojeva (ICANN).

Očekivano, omogućila mu je i određivanje cijena domena, a one će do kraja 2026. porasti za dva američka dolara.

Verisign je znao da će biti ovako jer prethodni sporazum, onaj prije 2018., onemogućavao je rast cijena, dok se novim one mogu povećati za sedam posto u četiri od šest godina.

Do sporazuma cijene su se morale pregovarati s ICANN i on je bio svojevrsna zaštita za korisnike, koji su bez njega ostali prije dvije godine i sad je jasno što to podrazumijeva. Nije to mala stvar, od 2012. su cijene bile "zamrznute" na 7,85 dolara.

Također, time se ispunila bojazan da će se sporazumom u roku od šest godina cijene povećati za 31 posto, što pokrivaju isključivo krajnji korisnici.

Američki internetski stručnjaci tvrdili su tad, kao i sad, da je prvi čovjek NTIA David Redl morao nešto dobiti zauzvrat od Verisigna kako bi omogućio ovakav sporazum te naglašavaju jasne dobitnike i gubitnike.

Najveći pobjednik, naravno, jest Verisign. Monopol nad ".com" ostaje i to je bilo bitno zadržati, a još je bitnije što se omogućava rast cijena, od kojeg će profitirati njegovi klijenti, samim time i investitori.

Naime, ponavljamo, trošak snose samo krajnji korisnici domena. Sukladno tome, najveći pobjednici uz Verisign su njegovi direktni klijenti koji prosljeđuju domene.

Pobjednik je i ICANN jer želi više novca u blagajni, a nema boljeg načina nego to postići ovakvim sporazumom. Rastom cijena, profitirat će i ICANN. Iznimnu pobjedu odnosi i Phil Corwin, koji je bio veliki kritičar Verisigna, dok ga ta kompanija nije zaposlila. Ono što je uspio jest utišati najveće kritičare te progurati ovaj sporazum.

Negdje između pobjednika i gubitnika su registrati domena jer neki će profitirati zbog rasta cijena, a neke će gubiti. To se odnosi na one kao GoDaddy, koje nude niže cijene svojih usluga. Naime, to neće više nažalost moći.

Najveći gubitnici u cijeloj priči, očekivano, su krajnji korisnici. Kao i toliko puta, snosit će teret dogovora onih na vrhu, pokrivati njihove troškove i donositi im enormnu zaradu. Za to neće dobiti ništa bolje, ništa više i neće ostvariti nikakvu prednost, što je iznimno bolno.URL članka Cijene .com domena kreću prema gore