Botovi dolaze po online poker

Analitičari u Morgan Stanleyju otkrili su novi način na koji umjetna inteligencija može škoditi ljudima i kompanijama, ali ovaj put bar nije riječ o većem uzorku nego o igračima pokera, odnosno, kompanijama koje u ponudi imaju online poker.

Naime, umjetna inteligencija ili botovi koje ona pokreće, mogu se "infiltrirati" na virtualne poker stolove, glumiti da su ljudi te igrati onako kako čovjek teško može igrati. Dakle, broji karte većom brzinom, zna sva pravila pokera i samim time ostvaruje prihode koje čovjek ne može. Sukladno tome, online poker kompanije gube novac.

Naravno, sve ovo samo je teorija, ali itekako izvediva u bližoj budućnosti pa u Morgan Stanleyju navode kako nije pitanje može li se to dogoditi nego kada će se dogoditi. Dokazi za takvu tvrdnju ionako već postoje...

Konkretnije, u srpnju ove godine, novi AI program nazvan Pluribus kreiran je od strane Facebooka na Sveučilištu Carnegie Mellon i pritom je pobijedio pet profesionalnih igrača pokera u Texa Hold'emu. Ono što je bitno, Pluribus je stvoren uz zanemariv proračun, što znači da ga oni s nešto više znanja na AI području mogu kreirati za svoje potrebe.

Morgan Stanley u izvještaju svojih analitičara navodi da je poker oduvijek bio upitan po pitanju vještina igrača te da je više imao veze s njihovim samopouzdanjem i sposobnostima sakriti određene emocije. Naravno, umjetna inteligencija s emocijama ili samopouzdanjem nema problema pa se vrlo lako nosi u okršajima s ljudima u trenucima kad se sve svodi na puku statistiku, procjenu rizika, postotke... Brojke, ukratko!

Zbog ovih navoda već polako padaju dionice najvećim kompanijama, u prvom redu The Stars Group. Ali, nisu bez problema ni GVC Holdings Plc i Playtech Plc. Jer, iako imaju zaštitu protiv botova, nova vrsta onih vezanih za umjetnu inteligenciju mogli bi ih dočekati nespremne pa u konačnici dovesti do gubitka samopouzdanja kod igrača te samim time i gubitkom prihoda...URL članka Botovi dolaze po online poker