Bezos odlazi s mjesta CEO-a Amazona

Jeff Bezos bio je više od tri godine najbogatiji čovjek svijeta, a Amazon kojem je na čelu 27 godina konstantno je jedna od najbogatijih kompanija svijeta, i službeno je stiglo vrijeme da se malo odmori. Dakle, svoje je obavio i palicu prepušta čovjeku od povjerenja, 53-godišnjem Andyju Jassyju.

"Bezos je bio tranzicijski lider... u smislu prodaje knjiga, maloprodaje, cloud računalstva i kućnih dostava. Riječ je o pioniru koji nam je pokazao sve pogodnosti situacije u kojoj možemo nešto naručiti online i dobiti isti dan. Cijela e-trgovina mu je dužna, ne samo u smislu načina poslovanja, već i inovacija koje je predstavio u poslovanju", izjavio je Darrell West iz Brookings Institution's Center for Technology Innovation.

Naravno, iako Bezos odstupa s pozicije izvršnog direktora (CEO), to ne znači da potpuno napušta Amazon. Ostat će na funkciji izvršnog predsjednika, koja mu ostavlja podosta moći u rukama, ali ga istovremeno i lišava podosta odgovornosti. Iscrpljujuće odgovornosti za 57-godišnjaka.

Amazon je osnovao 1994. kao online knjižaru te ga "pretvorio" u daleko više od toga. Imao je jasnu viziju, nije odstupao od nje, čak i kad su drugi sumnjali. Strpljenje mu je svakako vrlina. A to strpljenje dovelo je Amazon do vrijednosti od aktualnih 1,7 bilijuna američkih dolara u trenucima pisanja ovog teksta. I mnoge koji su vjerovali u kompaniju učinio je bogatijima.

Također, nedavno je kompanija objavila i prihode za 2020., koji su iznosili vrtoglavih 386 milijardi dolara, što je za pandemijom koronavirusa pogođen svijet izniman rezultat.

Ujedno, iako se nagađalo da će na Bezosovo mjesto zasjesti Jeff Wilke, CEO za globalno potrošačko poslovanje (CEO of wolrdwide consumer business), on ide u mirovinu s kolovozom ove godine. Stoga, odluka je pala da Jassy bude taj koji će voditi Amazon u budućnost.

Nije ni to iznenađujuće, on je dio kompanije od 1997. i od samog početka vodi Amazon Web Services, najdominantniju platformu u cloud okruženju. Upravo zato Bezos ne sumnja da će jednako predano i uspješno voditi kompletno poslovanje megakompanije...URL članka Bezos odlazi s mjesta CEO-a Amazona