Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).

Riječ je o trećem kvartalu ove godine i ukupno se radi o šteti od čak 3,49 milijardi američkih dolara. To znači da je kroz tri mjeseca svakodnevno počinjena šteta od 12,78 milijuna dolara, što zvuči potpuno nestvarno. I zorno prikazuje o kakvom se problemu radi.

Metoda kojom dolaze do uspjeha jest korištenje popularnosti koju uživaju kriptovalute, NFT i metaverzum. Ljudima se nude ulaganja i povrat o kojem inače ne bi mogli ni sanjati pa željni brze i lake zarade, zapravo isto to omogućavaju kibernetičkim kriminalcima.

Dakle, kao i oduvijek kroz povijest, oni s manje morala uspijevaju prevariti naivne i nešto manje naivne nudeći im bogatstvo bez previše truda. Kad se napad dogodi, povratka vrlo često više nema.

Ujedno, treba znati i da se ove brojke temelje na prijavama kriminalnih aktivnosti, tako da je pitanje koliko još hakerskih napada uopće nije prijavljeno, ako se netko srami, ako je svjestan da nema povratka ili se jednostavno radi o novčanom iznosu koji pojedinac ne smatra toliko vrijednim trošenja vremena na prijavu.

Iako se iz kvartala u kvartal upozorava na ovaj problem, iako se konstantno ruše rekordi i nudi pomoć u smislu informiranja o kibernetičkom kriminalu ove vrste, Amerikanci su svejedno lakše i unosnije mete nego ikad. Napadnuto je njih 1,6 milijuna, a svaki dan pristizalo je 5869 prijava. Kraj se ne nazire, čemu kumuje i pandemije koronavirusa.

Primjerice, prije godinu dana u ovo isto vrijeme, šteta je iznosila 1,9 milijardi dolara, u 2019. je bila na 1,2 milijardi dolara, u 2018. 818 milijuna i u 2017. 542 milijuna dolara.URL članka Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.