30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje do 2025.

Gartner je kroz istraživanje utvrdio da će do 2025. 30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje koji će rezultirati zaustavljanjem operacijskih ili kritičnih cyber-fizičkih sustava.

Sigurnost kritične infrastrukture postala je primarna briga vlada diljem svijeta, a Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Europska unija, Kanada i Australija identificiraju sektore koji se smatraju "kritičnom infrastrukturom". Primjerice, to su komunikacije, transport, energija, voda, zdravstvena skrb i javni objekti.

U nekim je zemljama kritična infrastruktura u državnom vlasništvu, dok u drugima, poput SAD-a, privatna industrija posjeduje i upravlja mnogo većim njezinim dijelom.

"Vlade u mnogim zemljama shvaćaju da je njihova nacionalna kritična infrastruktura desetljećima bila neprijavljeno "bojno polje". Sada poduzimaju korake kako bi odredili više sigurnosnih kontrola za sustave koji podupiru ovu imovinu", navodi Gartner u izvještaju.

Kroz istraživanje se pokazalo i da 38 posto ispitanika očekuje povećanje potrošnje na sigurnost operativne tehnologije (OT) za između pet i deset posto u 2021., a još osam posto ispitanika predviđa povećanje iznad deset posto.

Međutim, to možda neće biti dovoljno za suzbijanje nedovoljnog ulaganja u ovo područje tijekom mnogo godina.

"Osim potrebe za sustizanjem, postoji sve veći broj podosta sofisticiranijih prijetnji. Vlasnici i operateri kritične infrastrukture također se bore da se pripreme za nadolazeći pojačani nadzor", stoji u Gartnerovom istraživanju.

S vremenom su tehnologije koje podupiru kritičnu infrastrukturu postale digitaliziranije i povezane, stvarajući tako sigurnosne rizike cyber-fizičkih sustava. Rezultat je bio značajno povećanje površine napada za hakere i kibernetičke kriminalce u cijelosti.

U sektorima kritične infrastrukture, organizacije se moraju više brinuti o opasnostima u stvarnom svijetu za ljude i okoliš, a ne o krađi informacija. Gartner predviđa da će do 2025. napadači naoružati kritični infrastrukturni kiber-fizički sustav kako bi uspješno naštetili ili ubili ljude. Zvuči strašno, a i jest tako, zato je ključno brinuti o sigurnosti kritične infrastrukture.

Stoga, tvrdi Gartner, potrebno je djelovati preventivno, prepoznati prijetnje unaprijed i spriječiti ih.URL članka 30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje do 2025.