POTROŠNJA PODATAKA

Veliki dio internetske potrošnje ide na botove

Prema izvješću tvrtke Keeper za internetsku sigurnost, prosječna američka tvrtka doživjela je 42 kibernetička napada u 2022., pri čemu je 15 posto od 516 IT donositelja odluka odgovorilo da je njihova tvrtka izgubila više od 500.000 dolara u uspješnim kibernetičkim napadima

Veliki dio internetske potrošnje ide na botove
Depositphotos

Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo je demontiranje 911 S5 Botneta, navodno jednog od najvećih botneta na svijetu, i uhićenje njegovog administratora u zajedničkoj operaciji FBI-a i drugih agencija za provođenje zakona u Singapuru, Tajlandu i Njemačkoj. Botnet, koji se sastoji od računala zaraženih zlonamjernim softverom u 200 zemalja diljem svijeta, korišten je za pokretanje raznih kriminalnih internetskih aktivnosti poput prijevara, uznemiravanja ili iskorištavanja djece između 2014. i 2022. godine.

Prava prevalencija web prometa generiranog putem botova daleko je veća od profesionalnih botneta kao što je 911 S5. Kao što pokazuje godišnje izvješće Imperva Bad Bot Report, gotovo polovica ukupnog prometa povezana je s aktivnostima botova, a jedna trećina ukupnog globalnog prometa povezana je sa zlonamjernim programima. Ovi se programi koriste u raznim situacijama. Na primjer, skalperi koriste botove za kupnju artikala ograničenog izdanja poput obuće ili elektronike, dok drugi loši akteri koriste programe za napade distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), rušeći određene web stranice preopterećujući njihove poslužitelje. Otprilike 18 posto bot prometa može se pratiti unatrag do benigne upotrebe kao što su tražilice za indeksiranje weba.

Kibernetički kriminal jednako je opasan za žrtve koliko je unosan za počinitelje. Na primjer, prema izvješću tvrtke Keeper za internetsku sigurnost, prosječna američka tvrtka doživjela je 42 kibernetička napada u 2022., pri čemu je 15 posto od 516 IT donositelja odluka odgovorilo da je njihova tvrtka izgubila više od 500.000 dolara u uspješnim kibernetičkim napadima, a 37 posto tvrdi da je više ukradeno je više od 100.000 dolara.