KREĆU PROBLEMI

Na Antarktici otkrivene ogromne zalihe nafte

Temeljena na najnovijem godišnjem izvješću Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), veličina rezervi nafte otkrivenih na Antarktici je značajna. Procijenjeno na 511 milijardi barela, to bi područje bilo rangirano kao druga najveća rezerva sirove nafte po regijama u svijetu, iza samo Bliskog istoka, čije su dokazane rezerve iznosile preko 871 milijardu barela u 2022.

Na Antarktici otkrivene ogromne zalihe nafte
Depositphotos

Rusija je navodno otkrila kolosalne rezerve nafte na britanskom području Antarktika. Prema dokumentima koji su početkom svibnja predstavljeni Odboru za reviziju zaštite okoliša Donjeg doma britanskog parlamenta, otkriće su otkrili ruski istraživački brodovi u Weddellovom moru, dijelu antarktičkog teritorija na koji Velika Britanija polaže pravo. Procjenjuje se da otkrivene rezerve sadrže oko 511 milijardi barela nafte, što je oko 10 puta više od proizvodnje Sjevernog mora u posljednjih 50 godina.

Međutim, eksploatacija ugljikovodika na Antarktici strogo je zabranjena. Od potpisivanja Ugovora o Antarktiku 1959. (koji je stupio na snagu 1961.), kontinent je rezerviran samo za miroljubive aktivnosti i ne može postati "ni poprište ni predmet međunarodnih sporova". Antarktik se stoga uglavnom koristi u znanstvene svrhe, posebice za istraživanje klimatskih promjena.

Rusko otkriće izazvalo je zabrinutost u znanstvenoj zajednici. Klaus Dodds, stručnjak za Antarktiku i profesor na londonskom Royal Holloway Collegeu, navodno je rekao britanskim zastupnicima da bi rusko istraživanje moglo biti “svjesna odluka da se oslabe standardi seizmičkog istraživanja na Antarktici, te u konačnici prvi korak prema budućim operacijama eksploatacije”.

Kako pokazuje ova infografika, temeljena na najnovijem godišnjem izvješću Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), veličina rezervi nafte otkrivenih na Antarktici je značajna. Procijenjeno na 511 milijardi barela, to bi područje bilo rangirano kao druga najveća rezerva sirove nafte po regijama u svijetu, iza samo Bliskog istoka, čije su dokazane rezerve iznosile preko 871 milijardu barela u 2022. To također predstavlja gotovo dvostruko više od poznatih rezerve Saudijske Arabije, zemlje s drugim najvećim dokazanim rezervama nafte na svijetu (iza Venezuele, čije su rezerve guste i teže ih je preraditi, a samim tim i manje isplative).