BORBA SE NASTAVLJA

Microsoft pobjeđuje u dugom rivalstvu s Appleom

Microsoft pobjeđuje u dugom rivalstvu s Appleom
Depositphotos

U rivalstvu koje datira iz pionirskih dana osobnih računala, uključujući roditeljske garaže, neuredne brade i štreberske naočale, Microsoft je još jednom izvukao prednost pred Appleom, ponovno polažući titulu najvrjednije javne tvrtke na svijetu.

Nakon ne tako sjajnog početka godine, sa slabom potražnjom za iPhoneom u Kini i zabranom Apple Watcha u SAD-u koji je dospio na negativne naslovnice, Apple je ove godine zabilježio pad cijene dionice od 3,4 posto, dok je Microsoft do sada nastavio gdje je stao je 2023. Kao rezultat toga, tržišna kapitalizacija Microsofta nadmašila je Appleovu u petak, označavajući prvi put od studenog 2021. da je proizvođač Windowsa pretekao svog rivala sa sjedištem u Cupertinu na zatvaranju tržišta.

Apple je prestigao svog starog neprijatelja u smislu tržišne kapitalizacije 2010., kada se Microsoft borio sa sporom prodajom računala, a Apple je jahao na valu uspjeha nakon lansiranja iPhonea 2007. Međutim, posljednjih godina, pod vodstvom Satye Nadella, Microsoft se uspješno okrenuo, smanjivši svoju ovisnost o Windowsima i postavši vodeći igrač na rastućem tržištu za poslovne aplikacije temeljene na oblaku. Od zatvaranja tržišta 12. siječnja, Microsoftova tržišna kapitalizacija iznosila je rekordnih 2,887 milijardi dolara, dok je Appleova iznosila 2,875 milijardi dolara.

Kao što je prikazano na sljedećem grafikonu, obje su tvrtke doživjele skok cijene dionica i tržišne kapitalizacije u posljednjih nekoliko godina. Nakon što je Apple postao prva tvrtka s trilijuna dolara u kolovozu 2018., kompaniji su trebale samo još dvije godine da prijeđe granicu od 2 bilijuna dolara u kolovozu 2020. Dana 30. lipnja 2023. tržišna kapitalizacija Applea čak je premašila 3 bilijuna dolara – prekretnicu koja nije čini se da više nije na vidiku niti za Microsoft.