ICTbusiness TV: Suradnja hrvatskog i kanadskog ICT sektora

ICTbusiness TV: Suradnja hrvatskog i kanadskog ICT sektora

Foto: Dražen Tomić

ICT sektor u Kanadi visoko je inovativan pokazuju podaci koje su iznijeli predstavnici kanadskih ICT tvrtki koji su posjetili Zagreb i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca razgovarali s predstavnicima domaćih tvrtki. ICT sektor u Kanadi najzaslužniji je za istraživanja i razvoj (R&D), čak 31.8 posto svih ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj dolazi baš iz ICT-a.

Ono što je zanimljivo kanadski, ICT sektor čine uglavnom manje tvrtke koji je ukupno 37 tisuća pri čemu je 86  posto tvrtki u ICT sektoru u Kanadi su male tvrtke, dok je broj velikih tvrtki u ICT sektoru u Kanadi relativno mali. U  2013. godini zabilježeno je tek oko 80 tvrtki s više od 500 zaposlenika, za razliku od njih čak 32 tisuće s manje od 10 zaposlenika.

ICT sektor u Kanadi odgovoran je za 3 posto ukupne nacionalne zaposlenosti, broj zaposlenih u ICT sektoru u 2013. godini narastao je za 0.9 posto, s ukupno 530.957 zaposlenika, ICT sektor karakterizira visoko obrazovana radna snaga, 47.2 posto zaposlenih ima fakultetsko obrazovanje, za razliku od nacionalnog prosjeka gdje taj udio iznosi 27.4 posto, Uz to, u 2013. godini zaposleni u ICT sektoru u  Kanadi zaradili su 48 posto više od prosjeka.

Kanadski ICT sektor usmjeren je na izvoz, oko 81 posto ICT proizvoda izvezeno je iz Kanade u 2013. Godini, pori čemu je izvoz komunikacijskih usluga je u 2013. godini bio u porastu od 3.9 posto, iznosi 2.3 milijarde američkih dolara.

O mogućoj suradnji razgovarali smo s prvim čovjekom kanadske delegacije Johnom Ruffolom, predsjednikom Uprave OMERS Ventures inače jednim od najvećih ulagača u kanadski ICT sektor.

 

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

02.12.2021.

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisiji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

ICTbusiness TV:  Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

ICTbusiness TV: Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

11.11.2021.

U novoj ICTbusiness TV emisiji donosimo dvije vrlo zanimljive i aktualne teme o tome što nam donosi tehnologija u budućnosti, naravno sveprisutnoj digitalnoj transformaciji, upravljanju u IT-u i statupovima.

ICTbusiness TV:  PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

ICTbusiness TV: PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

28.10.2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju. Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru. Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u svom najnovijem izvješću.