ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

Status Aircasha kao EU licencirane institucije za elektronički novac rezultat je opsežnog procesa licenciranja koji se zapravo odvio u dvije faze. Naime, Aircash je započeo s radom kao institucija za platni promet uz bazičnu uslugu novčane pošiljke, da bi potom uslijedio i postupak licenciranja za instituciju za elektronički novac, čime je omogućen širok spektar usluga i širenje poslovanja. Upravo o tome¸i kako su počeli razgovaramo s osnivačem Hrvojem Ćosićem.

U drugom dijelu emisije donosimo priču o promjenama koje donosi digitalizacija prema kojoj će približno 340 tisuća radnih mjesta nestati zbog automatizacije i trendova koje je potakla pandemija bolesti COVID-19, no bit će zamijenjena gotovo istim brojem novih radnih mjesta u novim zanimanjima i rastućim industrijama te uslijed općeg porasta proizvodnosti. No, kako ističe Tomislav Brezinščak, direktor McKinsey & Company Adriatic neto potražnja za radnom snagom ostati praktički nepromijenjena, doći će do značajnih promjena u strukturi zanimanja. Stoga će do kraja desetljeća gotovo 140 tisuća radnika u Hrvatskoj trebati promijeniti zanimanje da bi ostali zaposleni.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

14.01.2022.

Veliku obljetnicu obilježio je HUP ICT i to svojih prvih dvadeset godina, a na skupu koji je održan tom prilikom govorilo se ne o prošlosti nego o tome što nam donosi budućnost i kako je uhvatiti. HUP-ICT se već dugi niz godina sustavno zalaže za ostvarenje ove nove mogućnosti za sve tvrtke koje do sada nisu mogle povući dovoljno sredstava za svoje inovativne projekte putem poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a što bi trebalo omogućiti daljnji brži rast sektora.

ICTbusiness TV:  Digitalizacija i 5G guraju rast

ICTbusiness TV: Digitalizacija i 5G guraju rast

28.12.2021.

Pred vama je posljednja ICTbusiness TV emisija u 2021. godini malo drugačija nego inače jer planiramo za 2022. godinu zaista mnoštvo noviteta. Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca 'Tehnološki napredak - osnova za gospodarsku konkurentnost Hrvatske' ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić potvrdio je da postoji otpor u lokalnim sredinama prema gradnji infrastrukture za 5G mrežu, ali naglasio da se to rješava. Pritom je napomenuo kako će Vlada ICT industrija promicati kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije prema Europskoj komisiji.

ICTbusiness TV:  Umjetna inteligencija donosi brzi razvoj

ICTbusiness TV: Umjetna inteligencija donosi brzi razvoj

13.12.2021.

Velika tema ne samo današnjeg IT-a već i politike je umjetna inteligencija, a o tome što ona donosi, kako se razvijaju rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji razgovaramo s naša dva sugovornika Željkom Krizmanićem iz BIRD inkubatora i Goranom Kalanjem iz Serengetija.