ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

Nova TV emisija donosi dvije povezane teme, dolazak 5G mreža i umjetna inteligencija. Povezane su zato što 5G će omogućiti jačanje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji, a optimizacija mjera automatizira se upravo rješenjima umjetne inteligencije.

O temi 5G razgovarali smo s CTIO-om najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma Borisom Drilom koji ističe kako je  cjelokupna radijska mreža bila modernizirana u prethodne dvije godine, sve radijske i sistemske jedinice su bile spremne za prihvat DSS tehnologije, Zasad 5G radi na postojećim raspisanim i koncesijama dozvoljenim frekvencijama na kojima rade 2G, 3G i 4G.

Ono na čemu je još trebalo raditi je priprema transportne mreže, gdje je zbog činjenice da 5G danas radi kroz tzv. NSA – Non Standalone model odnosno DSS jer korisnik je spojen i na 4G i 5G mrežu, pa je potrebna vremensko-fazna sinkronizacija na lokacijama, što je također pripremljeno kroz 2020-tu godinu,

U drugom dijelu emisije razgovarali smo s Ratkom Mutavdžićem tehničkim direktorom Microsofta za CEE regiju koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu. Sve su te tehnologije u punom zamahu, pa se iznenadimo koliko i kako se koriste tehnologije. Prema njegovim riječima živimo u vrijeme novog tehnološkog napretka, a tehnologija postaje nezaobilazni dio našeg života.

Pogledajte našu novu TV emisiju i uživajte.

 URL članka ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet