ICT na Ti: Umjetna inteligencija i umjetnost

ICT na Ti: Umjetna inteligencija i umjetnost

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Kako je moguće spojiti umjetnost i umjetnu inteligenciju pokazala je Hrvatska koja se na Venecijanskom bijenalu – 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti predstavlja projektom „Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022“ umjetnika Tome Savića-Gecana i kustosice Elene Filipović.

O svemu tome u još jednoj ICT na Ti emisiji razgovarali smo s Olgom Majcen Linn iz Kontejnera i Tomislavom Pokrajčićem iz Binarie.

Za vrijeme trajanja 59. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti svakog će dana glavna vijest iz jednog od nasumično odabranih svjetskih medija osigurati podatke za algoritam umjetne inteligencije, koji određuje vrijeme, lokaciju, trajanje, pokrete i misli skupine petero izvođača u Veneciji. Umjetna inteligencija programirana je za prepoznavanje i svrstavanje zadanog fonda tema (od klimatskih promjena, migracija i kriptovaluta, do vojnog djelovanja, povrede ljudskih prava i slično) te proizvodi skup algoritamski izvedenih uputa namijenjenih grupi petero izvođača kojima će biti zadano vrijeme početka, trajanje, točna lokacija u Veneciji i koreografski detalji svake od izvedbi čiji će broj varirati ovisno o danu. Mrežne koordinate podataka dobivenih iz medija određuju također i u kojem će se od nacionalnih paviljona izvođači nalaziti u danom trenutku.

U cijeli ovaj projekt uključena je velika ekipa. Produkciju projekta potpisuju Olga Majcen Linn i Tereza Teklić iz KONTEJNER-a, a Diego Carpentiero je producent paviljona u Veneciji. Irma Omerzo je savjetnica za koreografiju, Tomislav Pokrajčić je voditelj tehničke produkcije koju su realizirali Jan Šnajder, Ana Barić i Sara Bakić iz TakeLab-a s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt su podržali fondacija Mondriaan Fonds, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba, Mato Perić i Kolekcija Perić, kao i rezidencija fondacije Art Explora u Parizu.

 

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

18.01.2023.

Početak prve emisije u 2023. godini posvećen je preuzimanju Optima Telekoma i njezinoj integraciji u Telemach Hrvatska o čemu razgovaramo s predsjednikom Uprave Telemach Hrvatska Adrianom Ježinom koji govori kako će Telemach će ubuduće biti u poziciji snažnije konkurirati postojećim operatorima jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom kao nacionalni operator koji nudi fiksne i mobilne usluge, čime će jačati i njegova tržišna pozicija.

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

17.01.2023.

Posljednjih nekoliko godina dosta veliki broj osnivača domaćih IT tvrtki, što velikih što malih, odlučilo se na prodaju i izlazak iz svojih projekata. Upravo je tako postupio osnivač i vlasnik IN2 Ante Mandić koji je svoju tvrtku prodao kanadskoj IT grupaciji Constellation Software iz Toronta, točnije tvrtki iz grupacije pod imenom Vela Operating Group, odnosno njihovoj kompaniji Aquila Software i to još 2018. godine.

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

02.01.2023.

Tržište računalnih odnosno video igara procijenjeno je na 198,40 milijardi dolara 2021., a očekuje se da će dosegnuti vrijednost od 339,95 milijardi dolara do 2027., uz prosječni godišnji rast od 8,94 posto. Upravo stoga, nakon najveće domaće akvizicije odnosno kupovine Nanobita razgovarali smo s Alenom Suminom što je to za njih značilo i kako  vidi razvoj cijelog sektora.