ICT na Ti: Kibernetička sigurnost imperativ budućnosti

ICT na Ti: Kibernetička sigurnost imperativ budućnosti

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Napadi na banke, napadi na korisnike banaka, krađe novca tvrtkama, ucjene sve je to danas samo ona vidljiva pojavnost problema kibernetičke sigurnosti, ali je danas riječ o mnogo složenijem problemu s kojim smo svi suočeni. Možda nismo niti svjesni zapravo koliko.

Upravo zato u posljednjoj emisiji prije ljetne stanke u ICT na Ti emisiji donosimo razgovor s Markom Gulanom stručnjakom za kibernetičku sigurnost.

Podsjetimo, EK je 2016. godine donijela NIS direktivu (Network & Information Security directive), s provedbom 2018. godine, koja postavlja zahtjev da tvrtke od posebnog značaja za državu svoje sustave moraju učiniti otpornima na kibernetičke napade. Međutim nedavne krize i krize koje još uvijek traju pokazuju kako je potrebno s prilagoditi stoga zbog ubrzane digitalne transformacije EU donesena nova strategija kibernetičke sigurnosti 2020 – 2025 i NIS2 direktiva.

 

Još iz kategorije

ICT na TI: Važnost kibernetičke sigurnosti

ICT na TI: Važnost kibernetičke sigurnosti

05.10.2022.

Kibernetička sigurnost danas je veliki problem, a mnoe tvrtke tome još uvijek ne pridaju mnogo pažnje. Čak 64 posto tvrtki u svijetu bilo je izloženo najmanje jednom obliku kibernetičkog napada, a 95 posto ovakvih napada uzrokovano je ljudskim faktorom.

ICTbusiness TV: Gamescom pokazao snagu gaming industrije

ICTbusiness TV: Gamescom pokazao snagu gaming industrije

04.10.2022.

Ovogodišnji Gamescom koji je krajem kolovoza održan u Koelnu u Njemačko imao je sveukupno 265 tisuća posjetitelja. Iako je ovo manja brojka od prošlog izdanja sajma u 2019. godini, Gamescom je uspješno odradio organizaciju ovoliko velikog eventa, pogotovo nakon dvije godine održavanja u digitalnom obliku zbog pandemije koronavirusa.

ICT na TI: Digitalizacija holdinga i objedinjavanje IT resursa

ICT na TI: Digitalizacija holdinga i objedinjavanje IT resursa

14.09.2022.

Zagrebački holding jedna je od najvećih domaćih tvrtki po broju zaposlenih, ali i poslovima koje obavljaju njezine podružnice za Grad Zagreb kao glavni i najveći grada u Hrvatskoj.  Stoga je digitalizacija i digitalna transformacija Zagrebačkog holdinga prioritete i iznimno važna za bolje funkcioniranje grada i lakši život njezinih građana.