ICTbusiness TV: Nije sve u tehnologiji ima nešto i u rješenjima

ICTbusiness TV: Nije sve u tehnologiji ima nešto i u rješenjima

Foto: Fotolia ilustracija

U posljednjih nekoliko godina tržište IT rješenja jako se promijenilo i zahvaljujući sve većim pričama od digitalizaciji i digitalnoj transformaciji pomaklo se od priča o tehnologiji od priča o rješenjima. I to rješenjima od koji se očekuje da brzo budu implementirana i brzo riješe poslovne zahtjeve. Možda se dogodilo ono o čemu se dugo priča da su poslovni i IT segment napokon počeli pričati na istom jeziku, pričati i živjeti istu priču.

Naravno, da se to možda ponegdje tek dogodilo, da se to ipak sporo dovija ta tranzicija, stoga smo i razgovarali na trima konferencijama o temama kao taj proces dodatno ubrzati s Goranom Kalanjem iz Serengetija, Plamenkom Barišićem iz King ICT-a te Martinom Kraljem iz Ekobita.

Sva se trojica slažu da se tržište mijenja i da korisnici traže kvalitetna i brza rješenja usmjerena na rješenja problema u poslovanja, podizanja kvalitete poslovanja.

Naravno sve je to nemoguće bez ljudi i njihova znanja koje je sve teže naći na tržištu, ali i da bi se ostalo konkurentnim izlazak na strana tržišta se odavno dogodio i još će se i povećavati smatraju i Plamenko Barišić iz King ICT-a i Goran Kalanj iz Serengetija. Martin Kralj iz Ekobita pak govori kako se u svim tim procesima koje prolaze njihovu kupci i korisnici zapravo i sami mijenjaju i prilagođavaju. Ono što je svima danas na IT tržištu zajedničko je da su promjene česte i brze i treba se znati prilagoditi.

 

Još iz kategorije

ICT analiza: TOP 100 najvećih softveraša prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći i broju zaposlenih

ICT analiza: TOP 100 najvećih softveraša prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći i broju zaposlenih

07.11.2020. komentiraj

Svakako treba pogledati kakve su one prema ukupnom broju zaposlenih. Prema podacima tvrtke Bisnode i portala Poslovna.hr i ICTbusiness.info na prvom mjestu je Infobip s 738 zaposlenih u Hrvatskoj i prosječnom plaćom od 11,72 tisuće kuna. Na drugom mjesto je državno-gradski APIS IT s 439 zaposlenih i 10,21 tisućom kuna prosječne plaće. Treće mjestu prema broju zaposlenih ima King ICT s 411 i prosječnom plaćom od 10,665 tisuća kuna. Na četvrtom mjestu je HT-ov Combis s 366 zaposlenih i 11,41 tisuću kuna. Peto mjesto drži IN2 s 327 zaposlenih i 11,7 tisuća kuna plaće.

ICT analiza: TOP 100 najvećih softveraša prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

ICT analiza: TOP 100 najvećih softveraša prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

07.11.2020. komentiraj

I na kraju naše godišnje analize poslovanja domaćih softverskih tvrtki završavamo s prosječnim neto plaćama i usporedbi s brojem zaposlenih. Mnogi se vole naći na ovoj listi, no ona ovisi o mnogo faktora prema godišnjim financijskim izvješćima, načinim knjiženja istraživanja i razvoja. Odnosi se ovo samo na stalno zaposlene prema broju radnih sati kao i u godinama prije.

TOP 100 najvećih softveraša prema izvozu – vodeći Infobip, Span i Nanobit

TOP 100 najvećih softveraša prema izvozu – vodeći Infobip, Span i Nanobit

06.11.2020. komentiraj

Najveći domaći softverski izvoznici u 2019. godini su Infobip, Span i Nanobit. Ova trojka suvereno vlada softverskim izvozom na domaćem ICT tržištu, a kada se tome pridoda i Ericsson Nikola Tesla koji je u drugom segmentu prema pretežitom NKD-u jasno je da je ICT industrija u segmentu softvera iznimno važan pokretač izvoza. Izvoz softverskog segmenta ICT industrije u prošloj poslovnoj godini u odnosu na 2018. godinu porastao je 22.77 posto i dosegao je visokih 5,21 milijardu kuna.