Zašto potrošači i dalje ne vjeruju IoT uređajima

Internet stvari (IoT) svakako je budućnost i s dolaskom mobilne mreže pete genracije (5G) bit će nešto potpuno normalno. Ali, iako se radi o budućnosti koja stiže kroz sljedeće tri godine, povjerenje potrošača na niskim je razinama i to kroz istraživanje dokazuje Internet Society and Consumers International. No, to nije ništa novo... Iako, rezultati zabrinjavaju.

"Čak 65 posto ispitanika odgovorilo je da ih IoT brine zbog načina na koji se prikupljaju podaci, ali i načina na koji se štite. I to je loša situacija, moramo pridobiti povjerenje potrošača ili situacija neće biti toliko dobra kako se prognoziralo", navodi Internet Society and Consumers International.

Naime, problemi koje IoT ima su ponajprije u nepostojanju regulativa niti standarda, što dovodi do situacije da proizvođači čine uređaje kako god žele pa oni koji ulažu manje novca ne ulažu ništa u njihovu sigurnost. To možda ne bi bio problem u nekom drugom slučaju, ali s obzirom da su svi ioT (ili pametni) uređaji u kućanstvu povezani, dovoljno je iskoristiti najslabiju kariku da bi se došlo do kontrole nad drugim uređajima u toj mreži.

Sve to moglo bi reducirati sjajne prognoze. Prema njima, do 2020. godine će na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja. To znači da netko mora sve to treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni. Najgore od svega, malo je i konkretnih znanja o IoT.

Prvenstveno, treba postaviti standarde koji bi osiguravali neometan rad više uređaja odjednom, potrebni su protokoli, regulative i suradnja operatera međusobno. Uz to, potrebna je bolja infrastruktura i znatno brže internetske konekcije. O svemu tome se nije mislilo jer lako je povezati termometar ili neki manji uređaj s pametnim telefonom, ali ukoliko želite kontrolu nad svim uređajima, potrebno je nešto više, kompliciranije i trenutno izvedivo na način koji kod korisnika ne budi povjerenje.

Stoga, da bi sve krenulo prema naprijed potrebno je promijeniti način razmišljanja ljudi, stvarnost koju su postavili lideri tehnoloških kompanija i potom bi se možda moglo početi raditi i na samom povjerenju eventualnih korisnika.URL članka Zašto potrošači i dalje ne vjeruju IoT uređajima