Windows 10 se vrti na više od milijarde uređaja

Microsoft se pohvalio da je njegov operativni sustav Windows 10 napokon dosegnuo brojku od milijardu uređaja! Velik je to uspjeh, no kasni gotovo tri mjeseca jer plan je bio stići do milijarde do Božića 2019. Prvotni cilj bio je stići do milijarde s 29. srpnjem 2018., što je bilo tri godine o pojave Windows 10 operativnog sustava.

Također, Microsoft se pohvalio diljem svijeta "obitava" ima oko 1,5 milijardi Windows uređaja, što je za stotinjak milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko milijardu manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na više od spomenutih milijardu uređaja, što je rast 175 milijuna u posljednja četiri mjeseca.

Cilj je bio, ponavljamo, do 29. srpnja 2018. stići do milijarde, ali to je, odavno se zna, bilo nemoguće izvesti. Zato je Microsoft i pomaknuo rok za milijardu na Božić 2019. godine i takav cilj činio se dostižnim jer u siječnju ove godine prestao je prvi dio podrške za "sedmicu", čiji se kraj nakon desetljeća na tržištu time i podosta ubrzao. Stoga, milijarda "desetki" očekivano je stigla malo nakon siječnja, iako to ne može previše zadovoljiti Microsoft.

S druge strane, konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek oko četiri posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je konstantno na oko tri posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjih nekoliko nadopuna. Stižu prepune grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz vrijeme sve se riješi, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati. Zato korisnici ne preuzimaju najnovije nadopune, čekaju tek trenutak kad postanu stabilne.

Na kraju Microsoft se pohvalio da Windows 10 "obitava" na 80.000 različitih modela, konfiguracija i računala svih vrsta, kao i da iza njih stoji oko tisuću različitih proizvođača.URL članka Windows 10 se vrti na više od milijarde uređaja