Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Prema posljednjim podacima, Android je i dalje najpopularnija mobilna platforma, čiji su udjeli u prodaji pametnih telefona nastavili s rastom na svakom većem tržištu u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su udjeli na nekim tržištima, kao što je europsko, narasli i do 69 posto. Međutim, priča se mijenja kada se pogleda što stoji iza tog rasta.

Samsung, proizvođač mobilnih uređaja koji predvodi u distribuciji Googleovog operativnog sustava, je pod sve većim pritiskom u većini regija, jer je suočen s lokalnim proizvođačima na tržištima kao što je kinesko, gdje je kompanija Xiaomi predvodila prodaju u kvartalu.

S druge strane, unatoč tome što je Apple zabilježio ukupan pad, njihov iPhone 5 model i dalje privlači korisnike u high-end segment. Na ključnim tržištima poput SAD-a, gdje je Apple prije godinu dana zabilježio pad od 6 posto, kompanija je zabilježila nešto malo manje od 44 posto prodaje u blagdanskom periodu.

U izvješću se navodi da je Samsung zabilježio 40,3-postotni udio u prodaji na pet velikih europskih tržišta (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska), što je smanjenje od 2,2 postotna boda. Na ključnom kineskom tržištu, Samsung je zabilježio udio u prodaji od 23,7 posto, što je otprilike jednak udio koji je kompanija ostvarila u prethodnoj godini.

Pad Samsungove prodaje, osobito kod uređaja s visokim maržama, bio je popraćen padom rasta profita, a analitičar Dominic Sunnebo navodi da je razlog tome to što se svi fokusiraju na velik rast Kine, gdje su lokalni proizvođači uspjeli pridobiti velike mase i tako predvoditi prodaju u kvartalu.

Analitičar navodi da je kompanija Xiaomi u prosincu pretekla i Apple i Samsung, te je sada vodeća po prodaji smartphone uređaja u Kini, što je doista izvanredan uspjeh za brand koji je nastao 2010. godine i koji prodaje svoje uređaje isključivo online putem.Kombinacija odličnih specifikacija, niske cijene i smisla za promociju kroz online i društvene platforme, pokazalo se kao pun pogodak za privlačenje kineskih korisnika.

Microsoftov Windows Phone platforma i dalje zauzima treće mjesto, ali za razliku od Applea, Windows Phone OS se nalazi u kontinuiranoj fazi rasta, te je Latinska Amerika jedina regija gdje je zabilježen pad u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu, udio Windows Phone uređaja je i dalje nizak, te je na svom najvećem tržištu, Europi, zadržao prošlogodišnji udio od 10 posto u prodaji svih smartphone uređaja. Windows Phone je tako tri uzastopna mjeseca uspio zadržati dvoznamenkasti udio u Europi.URL članka Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom