Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

Pandemija koronavirusa učinila je svoje i tržište pametnih telefona jedno je od gubitaških. Nažalost, čak ni ubrzani razvoj 5G tehnologije nije uspio promijeniti stvari na bolje.

Treba biti pošten pa kazati i da su neki drugi faktori utjecali na lošije rezultate, ne samo pandemija. Situacija s Huaweijem imala je lančanu reakciju, koja je sigurno "skinula" pokoji postotak po broju isporuka u odnosu na 2019. Ne treba zaboraviti i da je pad broja isporuka krenuo prije ove globalne krize.

Ovako kako jest, s previsokim cijenama najboljih modela, sankcijama, zabranama i restrikcijama svih vrsta, pad tijekom trećeg kvartala u odnosu na isto razdoblje lani, iznosio je 5,7 posto. Odnosno, isporučeno je 366 milijuna pametnih telefona. I nad time ne treba plakati već donijeti odluke koje će potaknuti pozitivnu promjenu.

Pametni 5G telefoni svakako su dio te pozitivne promjene jer činili su, prema Gartneru, 12 posto svih prodaja u ovoj godini, odnosno, njih 221 milijun. Temeljem tih rezultata, za očekivati je da će dogodine ta brojka biti izraženija, što bi u konačnici trebalo donijeti i oporavak tržišta pametnih telefona u cjelini.

"Pozitivno je što bi 5G trebao biti katalizator kroz ovaj teži period, a igrat će vitalnu ulogu za isporuke pametnih telefona na globalnoj razini kroz 2021.", ističu i iz IDC-a, čije su brojke na istom tragu kao Gartnerove.

A na umu treba imati i činjenicu da su potrošači koji su se odlučili na novi uređaj kroz 2019., ove godine zbog krize u većoj mjeri odlučili odustati od nove kupovine te pričekati bolje trenutke. I ti trenuci očekuju se kroz 2021. pa će u tom smislu prodaja dobiti dodatni poticaj. Ujedno, možda se ukinu američke sankcije za Huawei pa će kompletno tržište prodisati. Kao što će do toga doći kad cjepivo pokaže snagu u borbi s koronavirusom.URL članka Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti