Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu

Tržište desktop i prijenosnih računala u padu je otkako su pametni telefoni, a kasnije i tableti, stigli u živote ljudi diljem svijeta. Čini se, unatoč znakovima oporavka, da će on uslijediti tek u 2022.

Naime, da su nastavljeni rezultati iz protekle dvije godine, oporavak bi možda uslijedio već u 2021., ali pandemija koronavirusa utjecala je negativno na proizvodni lanac pa nedostaje komponentni i materijala za ispunjenje zacrtanih planova proizvođača. Obzirom da će se to vraćati "u normalu" s 2021., tržište osobnih računala oporavit će se godinu kasnije.

Prijeko je potrebno tako nešto jer dok se 2008. isporučivalo oko 300 milijuna računala godišnje, nedavno je to palo sve do 250 milijuna, da bi s ovom godinom brojka od 300 milijuna ponovno "stigla u prvi plan". Konkretnije, ostvaren je rast od 15 posto. Tableti bi pak trebali rasti još i više.

A također su do ove godine bili u silaznoj putanji jer veći zasloni pametnih telefona i njihove sve bolje performanse, jednostavno su ih učinili nepotrebnima. Ipak, rad na daljinu, online nastava te općeniti razvoj zdravstvenog i obrazovnog sektora diljem svijeta, učinili su tablete iznimno poželjnima ove godine.

Stoga, kad se oba segmenta zbroje, do kraja 2021. bi računala i tableti trebali dosegnuti 1,77 milijardi isporuka. U 2019. je bila riječ o 1,64 milijarde, prema Canalysu. Bilo bi nepravedno kazati da je koronavirus isključivi razlog tog oporavka.

Ne, računala i tableti podosta se poboljšavaju i nude uistinu mnogo za cijenu. Također, tu su hibridna "2u1! rješenja, jako popularna kod novije generacije korisnika. Ne odmaže nimalo činjenica da noviji modeli nude mobilne čipove pa pristupaju 4G i 5G signalu, što je dodatni plus.

Ne i jedini, naravno. Performanse, aplikacije, jedinstven, praktičan dizajn... zajednički daju toliko potrebni poticaj tržištima koja su djelovala kao da je njihov potencijal ispunjen u prošlosti.URL članka Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu