Prestanite koristiti flashlight aplikacije, ne trebaju vam

Pametni telefoni nekad nisu imali flash uz kamere pa su aplikacije koje nude osvjetljenje (eng. flashlight apps) bile iznimno popularne. Ali, vremena su se odavno promijenila i one više nisu potrebne. Dapače, savjet je da ih uklonite s uređaja, ako ih imate.

Naime, u današnje vrijeme svaki pametni telefon ima flash ili bljeskalicu, koja jednim klikom može postati svjetiljka pa poslužiti u mraku. Tako nešto nešto kod mnogih je uređaja moguće s njihove prednje i stražnje strane. Ukratko, korisnici imaju rješenja koja su već unaprijed postavljena i nema nikakve potrebe za aplikacijom te ju je najbolje ukloniti s uređaja, ako postoji.

Jer, sve te aplikacije iznimno su jednostavne i ne nude ništa revolucionarno. Eventualno "blinkanje" svjetlosti i slične sitnice, no zato zauzvrat traže mnogo dopuštenja koja uistinu nemaju nikakve veze s osvjetljenjem.

Konkretnije, još 2019. je Avast napravio istraživanje praćenjem tisuću flashlight aplikacija na Google Play Storeu i te došao do zaključka da traže između 55 i 77 dopuštenja od korisnika. Neka od njih su uvid u kontakte, snimanje zvuka, uvid u kameru, e-mail... Tako nešto stvarno jedna aplikacija za osvjetljenje u mraku ne treba. Svejedno, tražile su i neke od njih imale su više milijuna preuzimanja.

Ako netko pak smatra da rješenja koja su na samom uređaju ne pružaju dovoljno fleksibilnosti, vara se. I na iPhone i Android uređajima u postavkama koje se tiču osvjetljenja i bljeskalice, moguće je pozicionirati je, pojačati, oslabiti, učiniti da "titra" na način koji vam odgovara. Mogućnosti je uistinu mnogo.

Stvarno, uklonite tu aplikaciju za osvjetljenje, ako vam je na uređaju. Donosi više štete nego koristi i kad već postoji mogućnost riješiti se bar jedne aplikacije koja vas prati i zadire vam u privatnost, zašto je ne iskoristiti?URL članka Prestanite koristiti flashlight aplikacije, ne trebaju vam