Potražnja za PC-ima nastavila s blagim rastom i u trećem kvartalu 2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju.

Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru.

Poslovni segment tržišta ostao je snažan i to pokreće tržište, koje se usporilo zbog slabije potražnje u obrazovnom sektoru. Možda bi rezultat za poslovni segment bio i bolji, navode u Gartneru, da ne vlada nestašica poluvodiča na tržištu. Zato dodatno raduje svaki zabilježeni rast broja isporuka.

Ipak, u cijeloj situaciji treba naglasiti da su Chromebook računala doživjela poveći udarac s padom pošiljki za 17 posto na godišnjoj razini. Njihov pokretač bio je obrazovni sektor pa se zato u ovoj godini, kad su škole i fakulteti opremljeni, toliko smanjio broj isporuka.

Što se pak proizvođača tiče, Lenovo je na prvom mjestu jer je u svim regijama, osim Japanu (pad iznad 50 posto), zabilježio rast isporuka. Na drugom mjestu je HP, ali uz pad od 30 posto na godišnjoj razini jer je podosta ovisio o Chromebook računalima. Dell je treći s četvrtim uzastopnim dvoznamenkastim rastom. Isporučio je više od 15 milijuna uređaja. Apple je četvrti s rastom od 7,4 posto i to se može zahvaliti velikom zanimanju za M1 baziranim Macovima.

Gledajući najjača svjetska tržišta, američko je i dalje na prvom mjestu, ali uz pad od 8,8 u odnosu na prošlu godinu. Stolna računala u poslovnom segmentu bilježe pritom dobar rezultat s rastom od osam posto, ali problem je osjetno komercijalno tržište.

Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA), s druge strane, bilježe rast od 11,8 posto zahvaljujući 23,5 milijuna isporuka. Također je pokretač poslovni segment, a rastao je 23 posto na godišnjoj razini.

Azijsko-pacifička regija (bez Japana) biljeći rast od 5,7 posto i to je već šesti kvartal "u pozitivi". Što se Japana tiče, život se vratio podosta u normalu i zato se bilježi pad interesa za osobnim računalima.

Gledajući prema kraju godine, Microsoftov Windows 11 operativni sustav ne bi trebao imati značajniji efekt na tržište već će se on osjetiti tek u 2023. Neće biti ni drugih potrebnih pokretača koji bi potaknuli potražnju. Stoga, Gartner za blagdanski period očekuje pad u odnosu na isto razdoblje lani.URL članka Potražnja za PC-ima nastavila s blagim rastom i u trećem kvartalu 2021.