Potražnja za gaming računalima na tržištu EMEA porasla za 50 posto

Računala namijenjana gamingu ostvarila su na EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) rast od 50,2 posto na godišnjoj razini! Konkretnije, ukupno je kroz prva tri mjeseca 2021. isporučeno 2,4 milijuna uređaja, prema izvješću koje donosi IDC.

I ne samo to, prognoza je da će ova godina donijeti rast od 17,6 posto u odnosu na prošlu, a treći kvartal bi trebao rasti za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dakle, polako će se kroz ovu godinu rast smanjivati, što ne čudi jer je u drugoj polovici prošle godine počeo snažan oporavak tržišta.

Ali, bitno je naglasiti, do 2025. će svejedno doći do rasta. Istina, skromnog, od tek 2,7 posto, ali i to je bolje od pada. Ukupno, za četiri bi godine trebalo kroz 12 mjeseci biti isporučeno 11,5 milijuna gaming računala diljem svijeta.

Zapadna Europa jedan je od pokretača tržišta, a kad u 2022. dođu brojni iščekivani i dogođeni gaming naslovi, prodaja gaming računala samo će se poboljšati. Također, rast eSports segmenta privlačit će nove zaljubljenike u gaming, ali oni će u većoj mjeri biti samo promatrači, manje igrači. Svejedno, okušat će se u igrama koje ih zanimaju, a to će pomoći prodaji gaming računala.

Notebook gaming u tom je smislu najveći dobitnik s prognoziranim rastom od 33,3 posto, dok se za stolna gaming računala prognozira rast od 3,9 posto.

Bitno je napomenuti i da se u središnjem i istočnom dijelu Europe kroz prvi kvartal zabilježio rast ovog tržišta za 64,8 posto, a na tržištima Bliskog istoka i Afrike 45,5 posto. To samo znači da interes u kompletnoj regiji postoji i da će ostati na približnim razinama kroz naredne četiri godine.

Iako, s otvaranjem granica, povratkom na radna mjesta, škole i fakultete... gaming će malo patiti jer će ljudi imati manje vremena no dosad, zbog čega će se rast smanjiti. Ali, sve to je ionako očekivano.URL članka Potražnja za gaming računalima na tržištu EMEA porasla za 50 posto