Pad isporuka nosivih uređaja u drugom kvartalu 2022.

Tržište nosivih uređaja suočilo se s još jednim izazovnim razdobljem u drugom tromjesečju ove godine ne jer su globalne isporuke pale za 6,9 posto u odnosu na prethodnu godinu na 107,4 milijuna jedinica, prema IDC-u. Potražnja je usporena zbog rastuće inflacije, straha od recesije, povećane potrošnje na druge netehnološke kategorije i hiperrasta koji je tržište nosive opreme doživjelo u posljednje dvije godine.

Iako se popis 5 najvećih kompanija nije promijenio (Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei i Imagine Marketing), četiri od 5 najvećih doživjele su pad u odnosu na prethodnu godinu tijekom drugog kvartala. Manje robne marke nastavljaju ciljati na niže cjenovne točke, vršeći pritisak na snižavanje prosječnih prodajnih cijena (ASP) za postojeće tržišne marke.

"Žalosno je što tvrtke poput Applea, Samsunga i Googlea lansiraju više vrhunskih pametnih satova u vrijeme kada je apetit za skupim proizvodima i dalje upitan", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

"I iako su cijene nekih novih proizvoda ostale iste kao kod prethodne generacije, snaga američkog dolara otežava kupnju u lokalnim valutama diljem svijeta“, tvrdi Ubrani.

Rastuće cijene i potražnja za hlađenjem također su doveli do smanjenja ukupnih izgleda za nosive uređaje jer IDC sada predviđa da će isporuke za cijelu 2022. godinu ostati nepromijenjene na 535,5 milijuna jedinica. Međutim, rast će se vratiti 2023. jer se očekuje povratak potražnje za satovima i slušalicama zbog novih kupaca na tržištima u razvoju i zamjena na zrelim tržištima.

"Iako je tržište nosive opreme bilo u padu u drugom tromjesečju i najvjerojatnije će ostati nepromijenjeno ove godine, sigurno nije ispalo", Ramon T. Llamas, direktor istraživanja za mobilne uređaje i AR/VR pri IDC-u.

"Dok tržište nosive opreme ide sporim koracima prema zrelosti, ono će na kraju računati s osekama i tokovima između rekordnih količina koje smo vidjeli tijekom pandemije i onoga što vidimo danas. No općenito, trend se nastavlja prema gore, samo sporijim tempom jer potrošači traže zamjenu i broj novih korisnika počinje opadati“, zaključuje Llamas.URL članka Pad isporuka nosivih uređaja u drugom kvartalu 2022.