Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Međunarodni sajam potrošačke elektronike (International Consumer Electronics Show - CES) u Las Vegasu počeo je spektakularno, a sve oči su uprte u wearable (nosive) uređaje i ono što bi mogli ponuditi jer se 2015. godina smatra godinom njihova potpunog uzleta i osvajanja tržišta.

Već je prije rečeno da se prognozira oko 112 milijuna tih uređaja diljem svijeta do 2018. godine i da će najveći hit biti Apple Watch, koji će "pogurnuti" prema naprijed ovu tehnologiju i donijeti joj prijeko potrebnu popularnost među postojećim i novim korisnicima.

No osim Applea, u borbi za prevlast na tržištu su sveprisutni Samsung, LG, Sony, a uključuju se i Motorola te Intel, dok su u sportskom smislu već prisutni i popularni Nike i Adidas sa svojim narukvicama. Naravno, bit će i nekih manje poznatih ili manje razvikanih proizvođača. Sve u svemu, možemo očekivati velike stvari, a njih se tradicionalno za nadolazeću godinu najavljuje na CES-u.

A ono što će CES odgovoriti jest traže li korisnici sve u jednom ili posebno proizvode koji su povezani, kao tenisice, majice ili naočale. Iako su kompanije odabrale stranu i okreću se "all in one" proizvodu, stručnjaci ne žele davati nikakve prognoze jer je situacija poprilično komplicirana i "mutna".

Naime, "all in one" proizvod je pametni sat kakav nudi Apple sa svojim Apple Watch, ali on je ujedno i iznimno skup, oko 350 američkih dolara. Stoga će veliki broj korisnika razmisliti treba li im baš sve što taj sat nudi kad već vjerojatno imaju "tradicionalni" sat na ruci, imaju pametni telefon, imaju vjerojatno i tablet ili osobno računalo. Stoga se logičnim čini da će uzlet doživjeti one kompanije koje nude narukvice namijenjene rekreaciji ili praćenju našeg zdravlja. No nejasno je, teško se odlučiti, iznimno teško.

Posebno jer CES nudi i najave specijaliziranih "pametnih" uređaja kao što su rukavice ili 3D proteze, a nude se za mnogo manje novca od pametnih satova. Naravno, ti uređaji nisu povezani jedan s drugim, ali nude nam neku sliku što će se sve moći kupiti, pa bi korisnici mogli štedjeti i kupovati ono što im direktno treba, a ne ono što bi im možda moglo trebati.

Ali može se ovdje pisati svašta, tek ćemo na polovici godine imati jasniju sliku kako tržište funkcionira.URL članka Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije