Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto

Pametni telefoni iznimno su napredovali posljednjih godina i iako se iz mjeseca u mjesec uvjeravamo u to da fragmentiranost Androida ostaje postojana, treba napomenuti da je s početkom veljače Android Nougat (7.0 i 7.1) napokon pretekao Android Marshmallow (6.0) u svijetu ovog mobilnog operativnog sustava.

Konkretno, riječ je o 28,5 posto naprama 28,1 posto i u Alphabetu, matičnoj Googleovoj kompaniji, može se slaviti. Stiglo je to brže nego što se očekivalo, a samim time sad se očekuje da bi napredak mogao biti nastavljen i s Android Oreo (8.0 i 8.1). Ali, neće biti nimalo lako.

Jer, Oreo trenutno čini tek 1,1 posto udjela svih Android uređaja koji su trenutno aktivni, a odnosi se to na Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) i novije verzije tog mobilnog operativnog sustava. Istina jest, Oreo je porastao za 0,4 posto u odnosu na prosinac, ali to je sve toliko zanemarivo da bolje ne spominjati. Ipak je riječ o operativnom sustavu predstavljenom prije više od tri mjeseca.

Također, sad već tri godine i dva mjeseca stari Lollipop (5.0 i 5.1) još je više nego snažan sa svojih 24,6 posto udjela na tržištu, ali i to ide prema dolje jer u mjesec dana pao je za 0,6 posto. KitKat (4.4) je pao za 0,8 posto i trenutno čini 12 posto udjela, što se još uvijek može tretirati kao sjajna brojka s obzirom da Android tržište ipak broji više od dvije milijarde aktivnih uređaja.

Sve starije od KitKata ipak više nije na razinama koje su previše relevantne pa tako JellyBean (4.1.x, 4.2.x i 4.3) čini ukupnih pet posto udjela u "Android svijetu". Ice Cream Sandwich (4.0.3 - 4.0.4) je na 0,4 posto i prvospomenuti GingerBread na 0,3 posto.

Zaključak cijele priče jest da se Oreo jedva nosi sa šest i sedam godina starim verzijama Android operativnog sustava, a to je stvarno veliki problem i nevjerojatno je da Google još uvijek nije pronašao idealno rješenje. Upravo zato treba slaviti što je Marshmallow svrgnut s trona. Mala stvar za pametne telefone, velike za Android.URL članka Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto