Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

S obzirom na strelovit porast broja krađa mobilnih uređaja u New Yorku, Apple i njujorška policija nedavno su pokrenuli zajedničku akciju, a koja bi trebala smanjiti količinu tih nemilih događaja. Sustav i procedura se temelje na tzv. IMEI broju (International Mobile Station Equipment Identity), a kojeg posjeduje većina mobilnih uređaja – posebice mobitela.

Na temelju tog broja mobilni operatori mogu identificirati ukradene uređaje i kontaktirati Apple, a koji će nakon toga odrediti njegovu približnu lokaciju i na mjesto događaja uputiti policiju.

Zanimljivo je da više od polovice ukradenih uređaja u New Yorku otuđuju pojedinci koji od mjesta zločina žive relativno blizu (do pet kvartova). No, događaju se i drugačiji, nesvakidašnji slučajevi. Primjerice,  u jednoj je akciji Apple pronašao iPad kojeg je lopov nakon krađe odnio puno dalje – u Dominikansku republiku!

Policija se nada da će suradnja s Appleom u konačnici uroditi otkrivanjem organizacije krađa, kao i crnom tržištu na kojem se trguje ukradenim uređajima. To je od velikog značaja, budući da je krađa mobilne elektroničke opreme postao iznimno unosan posao, a koji danas čini više od 40 posto u ukupnoj količini krađa u gradu.

Namjera Applea, njujorške policije i proizvođača bežične elektroničke opreme jest razviti i uvesti objedinjenu bazu podataka IMEI brojeva i pratećih automatiziranih sustava provjere, a kako bi se olakšalo praćenje i pronalazak otuđene opreme. No, sustav bi trebao zaživjeti tek u studenom ove godine, tako da će se do tada pribjegavati korištenju prokušane "ručne" policijske metode.URL članka Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta