Isporuke sklopivih pametnih telefona raste za 73 posto na 16 milijuna jedinica u 2022.

Globalno tržište sklopivih pametnih telefona porast će 73 posto ove godine s 9 milijuna jedinica prošle godine na 16 milijuna jedinica, prema najnovijoj prognozi sklopivih pametnih telefona tvrtke Counterpoint Research. Snažan rast prkosi trenutnim gospodarskim preprekama jer premium tržište pokazuje otpornost i postojanu potražnju. Counterpoint predviđa snažan rast i tijekom sljedeće godine, a očekuje se da će sklopivi uređaji porasti na 26 milijuna jedinica 2023. godine.

Tijekom prve polovine 2022. Samsung je imao dominantan tržišni udio sklopivih uređaja, čineći 62posto tržišta prema Counterpointovom Foldable Smartphone Trackeru, lipanj 2022.; Huawei i OPPO zauzeli su daleko drugo i treće mjesto.

“Samsung je vodeći na tržištu od samog početka i mislimo da će se njegova dominacija nastaviti još neko vrijeme. Huawei, OPPO, Xiaomi i vivo predstavljaju nove sklopive uređaje, ali uglavnom su ograničeni na kinesko tržište. Motorola je za sada možda jedini konkurent na tržištima poput SAD-a“, ističe viši analitičar Jene Park.

“Očekujemo da će nova kombinacija Galaxy Fold 4 i Flip 4 nastaviti Samsungov zamah u svemiru i prodati blizu 9 milijuna jedinica ove godine, pomažući da udio sklopivih uređaja u H2 2022. skoči na 80posto“, pojašnjava Park

“Sklopivi uređaji ne samo da donose svjež dizajn pametnim telefonima – koji tradicionalno vladaju čimbenicima oblika šipke – već i više prostora na zaslonu. Ovo postaje sve važnije sa sve većim brojem slučajeva korištenja pametnih telefona, posebno u medijima, zabavi i poslu“, zaključuje Park.URL članka Isporuke sklopivih pametnih telefona raste za 73 posto na 16 milijuna jedinica u 2022.