Intel iduće godine ulazi u borbu s Nvidijom i AMD-om za GPU tržište

Intel se dogodine priprema predstaviti zasebnu GPU seriju baziranu na Xe arhitekturi i na 10 nanometarskim procesima, čime će Nvidia i AMD dobiti iznimnog konkurenta na tržištu, no to neće previše zadovoljiti gamere s obzirom da novitet neće biti namijenjen njima, barem ne direktno s obzirom na Intelov pokušaj nametanja po pitanju umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Naime, svih ovih godina Intel je nudio isključivo integrirani GPU pa je bio izdvojen iz tržišnog udjela zasebnih GPU jedinica, odnosno iz AIB (add-in board) tržišta. Zato je situacija u prošlom kvartalu bila takva da Nvidia čini 67,9 posto udjela, a AMD 32,1 posto.

I to su velike promjene u odnosu na prethodni kvartal, kad je AMD bio na 22,7 posto i Nvidia na 77,3 posto. Vrijedi ponoviti, od iduće godine u ovu priču uplest će se i Intel, koji je dosad nudio samo integrirani GPU, a ne i zasebni kao AMD ili Nvidia. Ipak, kompanije mogu biti polovično zadovoljne jer kompletno tržište je u padu.

Konkretnije, isporuke su za AMD porasle za 9,8 posto, Nvidia je pala za 0,04 posto, a Intel je pao za 1,4 posto. Ukupno, tržište je palo za 1,4 posto na godišnjoj razini i brojka isporuka iznosila je 76,7 milijuna jedinica. Sve to dovelo je do situacije u kojoj AMD čini oko 18 posto tržišta, a Nvidia je na otprilike jedan posto manje. Intel je još uvijek nedodirljiv sa svojih otprilike 65 posto udjela, ako se gleda kompletno GPU tržište.

Ukoliko se netko pita zašto je GPU tržište u padu s obzirom da je PC tržište u rastu od 3,07 posto na godišnjoj i 9,25 posto na kvartalnoj razini, odgovor leži u kriptovalutama. Odnosno, svim onim "rudarima" koji nisu uspjeli u naumu obogatiti se na kriptovalutama pa prodaju dijelove računala, od kojih je GPU vjerojatno najvrednije i najtraženije. Samim time, proizvođači malo pate. Izuzev AMD-a.

Ali, problem za Nvidiju je i što se njena SUPER linija tek počela prodavati tijekom drugog kvartala pa će brojke za treći biti daleko realnije i vjerojatno će joj AMD ponovno gledati u leđa.

Dok s vremenom moguće da obje kompanije neće gledati Intelu u leđa, koji će snažno protresti svojim grafičkim rješenjima tržište, no s obzirom na činjenicu da će Xe biti više okrenut poslovnom sektoru, Nvidia i AMD i dalje će imati gamersku zajednicu na svojoj strani.URL članka Intel iduće godine ulazi u borbu s Nvidijom i AMD-om za GPU tržište