INFOGRAFIKA: Ovisnost o mobitelima postala je prava pošast

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Načini za to tek se pronalaze, a možda je prvi od njih Nacionalni dan odspajanja (eng., National Day of Unplugging) kojim se u Sjedinjenim Američkim Državama poziva na nekorištenje mobilnih uređaja 24 sata. Naravno, mnogi nisu učinili to, što nije neočekivano.

Ipak, bitno je govoriti o problemu, a to je tijekom srpnja prošle godine i učinio kroz istraživanje nad 1634 vlasnika pametnih telefona na području SAD-a učinio Deloitte Global Mobile. Podaci do kojih se stiglo svakako su zabrinjavajuće i potvrđuju koliko smo svi skupa ovisni o pametnim telefnima.

Pa tako doznajemo da u prosjeku korisnici dnevno 47 puta pogledaju pametni telefon, njih 85 posto koristi ga tijekom druženja s prijateljima ili obitelji, njih 80 posto provjeri pametni telefon unutar sat vremena prije spavanja i unutar sat vremena nakon buđenja. Čak njih 35 posto to čini unutar pet minuta!

Zanimljivo, 47 posto osoba pokušalo je reducirati korištenje uređaja u prošlosti, a njih 30 posto to je i uspjelo postići. Stoga, ako biste i vi to željeli, dovoljno je poduzeti pet koraka za to: držati uređaj u džepu/torbi/jakni dok se družite s ljudima, isključite zvuk notifikacija, držite uređaj u džepu/torbi/jakni i kad ste sami, izbrišite aplikacije koja nisu nužne i ugasite mobilni uređaj tijekom noći.URL članka INFOGRAFIKA: Ovisnost o mobitelima postala je prava pošast