INFOGRAFIKA: Najprodavanije PlayStation konzole

Sony se možda ne može pohvaliti rezultatima na tržištu pametnih telefona, ali kad je riječ o konzolama za video igre, nitko mu nije ni blizu. Njegov PlayStation je brand kojem zavidi čak i Nintendo, a zašto je to tako jasno je čim se pogleda koliko je PlayStation konzola prodano kroz povijest.

Naime, povodom 20. rođendana PlayStationa 2, objavljene su brojke najprodavanijih konzola svih vremena. Naravno, na prvom mjestu je PS2 sa svojih 155 milijuna. Voljena crna konzola pojavila se 4. ožujka 2000. u Japanu i potom osvajala svijet. Niti jedna konzola prije ili kasnije nije postigla takav uspjeh.

Na drugom je mjestu PlayStation 4 sa 108,9 milijuna prodanih konzola i neće previše "bildati" tu brojku je ove bi godine trebao na tržište stići PlayStation 5. Naravno, moguće da se to odgodi zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa.

Originalni PlayStation je na trećem mjestu sa 102,5 milijuna primjeraka i to je iznimno značajno jer pojavio se u vrijeme kad su "žarili i palili" Nintendo i Sega. No, Nintendova najuspješnija konzola je Wii sa 101,6 milijuna prodanih primjeraka i četvrta je. Odmah iza nje je PlayStation 3 s 87,4 milijuna prodanih primjeraka i tek onda slijedi glavni Sonyjev konkurent - Xbox.

Uspjeh je Microsoft postigao u značajnijem omjeru s Xbox 360 i on je prodan u 85,8 milijuna primjeraka. Nakon njega slijedi poveća razlika, originalni Nintendo i njegovih 61,9 milijuna prodanih jedinica. Sega se "ugurala" u ovo društvo s Genesis konzolom, koja je prodana u 29,5 milijuna primjeraka.URL članka INFOGRAFIKA: Najprodavanije PlayStation konzole